Son yıllarda popüler hale gelen, en çok kullanılan ev dekorasyon tarzlarını ve iç dekorasyon fikirlerini sizin için bir araya getirdik.
En Çok Bilinen 20 Ev Dekorasyon Tarzı
• Minimalist Ev Dekorasyon Tarzı
• Çağdaş Ev Dekorasyon Tarzı
• Geleneksel Ev Dekorasyon Tarzı
• Geçişli İç Tasarım Tarzı
• Kırsal (Rustic)
• Fransız Country Tarzı
• Shabby Chic
• Sahil Evi Tarzı
• Hollywood Regency Dekorasyon Tarzı
• İskandinav Tarzı
• Kentsel Modern
• Bohem
• Yüzyıl Ortası Modern
• Endüstriyel (Sanayi) Dekorasyon
• Eklektik
• Modern Çiftlik Evi
• Modern Country
• Art Deco
• Asya Zen
• Feng Shui
1) Minimalist Ev Dekorasyon Tarzı
Göz önünde bulundurulması gereken en kapsamlı modern iç tasarım tarzlarından biridir. İnsanlar genelde minimalizmi keskin bir soğukluk ve rahatsız edici bir ciddiyetle karıştırmaya meyillidir ki yanılgıya düşmek hiç de zor değildir. Aslında, minimalizm tarzının içinde zahmetsiz, temiz zarafetle dolu minimal iç tasarıma (sıcak minimalizm iç mimari tarzı) daha sıcak bir yaklaşım stili dahi vardır.
Görkemli rahatlık, işlevsellik ve zarafeti bir araya getiren usta bir el ile birlikte düşünün. Buradaki anahtar, genelde odalarda çift amaca hizmet etmesi gereken baskısız imal edilmiş mobilyalar ve dekor aksesuarları ile birlikte iyi düzenlenmiş olarak yerleştirmektir.
Minimal iç tasarım stil trendlerini düşünürken, müzeyi ya da modern bir sanat galerisini düşünebilirsiniz. Burada birleştirici nokta, alanı organik tasarım ya da soyut canlı gibi bir drama duygusu barındıran en yalın temel unsurlarla doldurmak için bir araya getirilmiş yaklaşımları bir referans olarak kullanmaktır.
2) Çağdaş Ev Dekorasyon Tarzı
İnsanlar genelde modern iç tasarım stillerini çağdaş iç tasarımla karıştırma eğiliminde olsalar da, ikisi arasında onları benzersiz kılan bir fark vardır.
Modern iç tasarım stilleri, 1950′ lerden daha yakın zamanlı fikirlere kadar neredeyse her şeyi ileri görüşlü ifade edebilirken, çağdaş tarz tamamiyle şimdidir. Çağdaş iç tasarım stilleri de daha çok özgürlüğe sahiptir. Çünkü modern olarak adlandırılan tarz genelde kare, grafik çizgiler ve moderniteye özel bir bakış açısı ile sabitlenmiştir.
3) Geleneksel Ev Dekorasyon Tarzı
İç tasarım stilleri söz konusu olduğunda, hemen hemen her şey geleneksel iç tasarım fikirlerine dayanır. Ve bunun iyi bir sebebi vardır. Evinize bir ruh verirken kişiliğinize ve yaşam tarzınıza hitap eden parçaları birleştirerek geleneksel tarz iç tasarımını tamamiyle kendinize özgü yapabilirsiniz.
Bir odayı bir sonraki seviyeye yükseltmek istediğinizde, geleneksellik adına bir derinlik ve katman kazandırmak için, geleneksel bej renkli bir kanepe, bir İran halısı ve XVI. Louis sandalyesi içerdiğinden emin olmanız yeterli olacaktır. Ancak odayı diğer herhangi bir geleneksel odadan ayıran şey, sizin oraya katacağınız yenilenmiş çağdaş aydınlatma armatürüdür. Kesinlikle misafirleriniz için bir sohbet başlangıcı olacaktır. Odanın adına tam bir sanat eseri diyebilirsiniz.
4) Geçişli İç Tasarım Tarzı
Elbette, geleneksel iç tasarım stillerinin ne anlama geldiğini keşfettikten ve sonrasında yukarıdaki örneği uyguladıktan sonra, büyük ihtimalle kendinize geleneksel ve geçişli iç tasarım arasındaki farkın ne olduğunu soracaksınız.
Geçişli iç tasarım fikirlerini kendi başına ayakta tutan şey, bir odanın belirli bir stile çok benzemesini engel olan, modern unsurlarla karıştırılmış geleneksel mobilyaların kullanıldığı denenmiş ve gerçek dekor stillerinin kombinasyonlarıdır.
Geçiş tarzı iç tasarımın en iyisi, bir ev sıcaklığı ve rahat bir his verirken beklenmedik karışımdaki özel bir noktaya vuruş yapan bir dengeye sahiptir.
5) Kırsal (Rustik) Tarz
Dış mekanlardan ilham alan ve endüstriyel iç tasarım stilleri ile çiftlik evinin bir kombinasyonunu alan kırsal (rüstik) dekor, beklenmedik dokunuşlar ve genel olarak sofistike bir kıvrım ile doğal ve yıpranmış yüzeylere, taş, ham ahşap ve deriye vurgu yapar. Bir odada, özel peluş sherpa kanepeler, benzersiz deri sandalyeler, endüstriyel esintili tel dolaplar gibi çeşitli anlamlar katan mobilyaların karışımın nasıl birleştirildiğini gördüğümüzde bu karışımdan büyük haz alıyoruz.
Bununla beraber, insanların geneli olarak hoş bir biçimde geliştirilmiş, benzersiz bir oda yaratmak için çeşitli öğeleri bir araya getiren modern iç tasarım tarzlarını da bu stile katmaktan yanayız.
6) Fransız Country Tarzı
Geçişli modern iç tasarım stillerine benzer biçimde, antika Fransız, Fransız Country, eski püskü şıklık ve havalı, erişkin cazibesiyle dolu çiftlik evi iç tasarım öğelerinin melez bir karışımıdır.
Eviniz için, çağa bağlı olmayan kanepesi, eklektik sanat eserleri karışımı, yüzyıl ortası modern geometrik baskı ve minimal sehpayla tekrar yapılan Louis XVI sandalyeleriyle birlikte bir oda bu tanıma uygun bir iç dekorasyon tarzı olacaktır.
7) Shabby Chic
80’lerin ve 90’ların ortalarında, Kaliforniya havasını uyandırmaya çalışırken en fazla tercih edilen iç tasarım stillerinden biri olarak büyük popülerlik kazandıktan sonra, perişan şıklık, nihayetinde büyükanne dekoru olarak yanlış etiketlenmiş olarak çok fazla tepki aldı ki bu tamamiyle yanlış.
Yeni başlayanlar için, eski püskü şıklığın kökleri antika ve eski Fransız tasarımına, konfor yaratan mobilyalara sahiptir. Ve en önemlisi, zamansız bir yaşanmış vintage esintili çekiciliğe sahiptir. Yumuşak ve hafif femme, salaş şıklık, geleneksel tarz iç tasarım unsurlarını çiftlik evi dokunuşlarıyla birleştirir.
Yastıklar ve örtüler ile aşırı doldurulmuş beyaz bir kanepe, boyalı ahşap ve süslü altın yaldızlı bir Fransız aynası gibi dokunuşlar ile bu sahneyi tamamladığınızı düşünün.
8) Sahil Evi Tarzı
Herhangi bir temalı iç tasarım stiline sahip olmasa da, sahil iç tasarım dokunuşları, güneş ışınlarını emmek için genelde canlı nötr renklerden hayal edilen hafif, parlak ve havadar ortamlara sahiptir. Yaygın kıyı renk paletleri, rahat fakat zarif bir görünüm için bir dizi krem ve nötr tonlar, okyanustan ilham alan açık mavi ve yeşil tonları içerir.
9) Hollywood Regency Tarzı
1940’lardan 60’lara ve 90’ların ortalarından bu yana tanınmış olan Hollywood Regency, Art-Deco’dan ilham alan dokunuşları ve silüetleri yetişkin bir yüksek duygusuyla nefis bir biçimde harmanladığı için göz önünde bulundurulması gereken en zamansız fakat keyifli iç tasarım stillerinden biridir. Cilalı bir ihtişamlık içerir. Bu tarzı uygularken kristalleri, aynaları ve parlak yüzeyleri ve kaplamaların kullanıldığı dönem Fransız mobilyalarını, temiz çizgilerin, canlı renk tonlarının ve ultra çekici unsurların bir karışımı olarak düşünün.
Geleneksel tarzda iç tasarım için bir tercih olarak kabul edilebilecek olsa da, Hollywood Regency iç tasarım tarzı ile ilgili eski dünya ruhu içinde hiçbir şey yoktur. Her zaman modern, iyimser bir enerjiye sahiptir.
10) İskandinav Tarzı
Giderek daha tanınmış hale gelen İskandinav iç tasarım stilleri, çekiciliğini küresel olan temiz ve dingin bir sadeliği vurgulamasından alır. Tamamen işlevsel ve bir dereceye kadar minimal olan İskandinav dekoru, organik biçimleri ince bir ilgi, tonal dokusal oyunlar ve gri alt tonlu tamamiyle beyaz alanlarda rahat bir çekicilikle vurgular. Renk ipuçları sanatsal ve ufak bir örtü ya da kilim gibi tek bir tekstil yoluyla elde edilir.
Çağdaş iç tasarım stillerinde ustalaşmanın en basit yollarından biri olan İskandinav iç tasarımı, dengeli ve özenle düzenlenmiş bir karışımdır. İskandinav iç tasarım tarzlarından ipuçları alan birden fazla iç tasarım stili trendi olsa da, hepimiz tam gaz gitmeye çalışıyoruz zira bu, dikkate alınmaya değer bir tasarım hareketi.
11) Kentsel (Urban) Modern
Kozmopolit yaşamda son nokta için Kentsel (Urban) Modern tasarım, dekora ilham veren ve zamansız bir yaklaşım için lüks çağdaş, modern ve endüstriyel etkilerin en iyilerini bir araya getirdiği için yüksek şehir yaşamı için mükemmeldir.
Böyle cazibeli bir evi hayata geçirmek için farklı dönemlerden şık vurguların büyüleyici bir karışımını bir araya getiren unsurları düşünmeniz gerekir.
12) Bohem Dekorasyon
Piyasadaki en zamansız ve sonsuz derecede tanınmış iç tasarım stillerinden biri olan bohem dekor, tartışmasız baş döndürücü ve sarhoş edici, özenli ve zahmetsiz bir özgürlüğü temsil eder. Egzotik buluntuların, tutkulu bit pazarı gezilerinden ve seyahatlerden elde edilen klasik ve antika mobilyalardan oluşan evrensel esintili rahat bir karışımıyla övünen eklektik tarz, boncuklu kumaşlar, kristal ekstralar, mücevher tonları ve genel olarak rahat bir ruh hali ile gündelik ihtişamın ipuçlarına da dokunur.
Çok çeşitli farklı mobilyaları işlenmiş aksesuarlar ile yan yana yerleştirme fikrine hayran kaldıysanız, bu tarz, oturma odanız için göz önünde bulundurulması gereken kusursuz iç tasarım stilidir.
13) Yüzyıl Ortası Modern Tasarım Tarzı
Muhtemelen bütün dönemlerin en üretken iç tasarım stillerinden biri olan yüzyıl ortası modern, temiz bir retro Danimarka esintisi hissi için 1950’lerin ve 1960’ların en iyi fikirlerinden ödünç şeyler alır.
Basit yalın silüetler, organik biçimler, sessiz fabrikasyon bileşenlere ve işlevselliğe vurgu, 20. yüzyılın ortasındaki modern stilin ayırt edici özellikleridir. Bununla beraber, minimal bükülme hareketleri, geleneksel tarz iç tasarımını bu stile basitçe güncelleyebileceğiniz için onu harika bir seçenek haline getirir.
Ayrıca, orta yüzyıl modern mobilyalar aşağı yukarı her odada harika görünür ve zengin, çeşitli, iç tasarım stilleri oturma odası yaratmaya çalışırken harika görseller oluşturur.
14) Endüstriyel (Sanayi) Dekorasyon
Adı, karışıma eklenen depo ve fabrika öğeleriyle kentsel bir havayı çağrıştırdığından, endüstriyel iç tasarım programlarının her odaya temiz, biraz erkeksi ve minimal bir ruh katar. Nötr bir renk şeması, geri kazanılmış makineleri, karamsar tonları, işlenmemiş ahşapları ve bitmemiş metalleri ve nihayetinde hafif steampunk bir hisle açıklama yapan gerilimli bir tarzı düşünün.
Bununla beraber, küçük bir ev için en iyi iç tasarım stillerini düşünürken endüstriyel tarzı kullanmaktan kaçınmak daha iyi olacaktır. Endüstriyel tarzın kökeni geniş fabrika ve depolardır. Bu tarz genelde büyük boyutlu makinelerden ilham alan öğeleri kullandığından bol miktarda nefes alan bir odanızın olmasını gerektirir.
Bununla beraber, genel olarak oturma odanızda kullandığınız endüstriyel iç tasarım stillerine, iç dekorasyon tarzına bakarak, odanızdaki bir kitap rafında ya da küçük bir köşesinde ham metal dekoratif ekstralar ekleyerek endüstriyel tasarım hareketinin ufak dozlarını enjekte edebilirsiniz.
15) Eklektik
Bohem dekora benzer, yalnız netlikle erişkin bir cazibeye sahip olan eklektik iç tasarım, yüksek enerjili, büyüleyici buluntular ve mobilyalar ile ilgilidir.
Kullanışlılık ve odak noktaları göz önünde bulundurularak zengin bir karışım oluşturmak için bir araya getirilmiş cesur renk paletleri, dokuları ve desenleri bir arada düşünmeyi gerektirir.
Eklektik tasarım tamamiyle tutarlılık, renklerde geçiş ve hepsinden önemlisi, incelenen nüanslarla yaratıcı yönleri keşfetme özgürlüğü ile ilgilidir.
16) Modern Çiftlik Evi
Gündeminizde sıcaklık, pratiklik, rahatlık ve tasarımı bir araya getirmeye yönelik rahat bir yaklaşım varsa, modern çiftlik evi dekoru dikkate alınması gereken harika bir seçenektir.
Sıcak ve davetkar modern çiftlik evi, bilhassa büyüyen bir aile için hoş bir biçimde işleyen, yüksek ve düşük karşıtlıkların nihai karışımı için taşradan ipuçları alır.
Kusurlu olsun veya olmasın, her mimari özellikten tam anlamıyla faydalanır. Benzersiz alanlar için zengin bir endüstriyel, minimal ve İskandinav dokunuşlarıyla yenilenen rustik taşra unsurlarını birlikte kullanmayı içerir.
17) Modern Country
Modern country tarzı, iç tasarım klasiklerine sıcak ve rahatlatıcı bir yaklaşım için dayanıklı ve organik hareketli katmanlara sahiptir. Açıkta kalan kirişlerden kıymetli endüstriyel buluntulara kadar, görünüm yükseltilmiş yalnız doğaldır.
18) Art Deco
Zevkiniz süslü bir mücevheri andırıyorsa, bu 1920’lerin tasarım stili sizin en iyi seçeneğiniz olabilir. Art deco iç tasarım anında zenginlik uyandırır; zarif, göz alıcı ve şık olan bu tarz, 1920’lerde şıklığın özü olarak tanınmış hale gelmiştir.
19) Asya Zen
Evinizde ayrıştırılmış iç tasarıma zengin bir bakış açısı kazandırmak istiyorsanız, Asya Zen tasarım stilinden ilham almak sizin için doğru yön olabilir. Çünkü bir Asya zen iç mekanı minimal yalnız benzersiz bir biçimde katmanlıdır.
20) Feng Shui
Feng shui, yalnızca mobilyalarınızı düzenleme biçiminizle sınırlı değildir. Evinizde ahenk için denge yaratmak daha büyük bir felsefedir. Ve günlük yaşamınıza bir huzur duygusu katacağı da kesindir.