Gotik mimari ihtişamlı yapısıyla hepimizi büyülemeyi başarıyor. Avrupa’nın birçok yerinde hakim olan bu mimari akım bilhassa kilise, katedral ve kalelerde karşımıza çıkıyor.
Gotik Mimari Ne Zaman ve Nerede Ortaya Çıktı ?
Gotik mimarinin ortaya çıkışı 12.yüzyıla dayanıyor ve bu mimari stilin varlığını 16.yüzyılın sonlarına kadar sürdürdüğünü görüyoruz. Gotik mimari Orta Çağ’ın ortalarından sonlarına kadar Avrupa mimarisinde önemli bir iz bırakmıştır. Gotik mimarinin başladığı topraklar ise Fransa’dır. Zamanla Avrupa’nın tamamına yayılan bu mimari tarzı İtalya, İspanya, Polonya, Almanya gibi ülkelerde görmek mümkün.
Gotik Mimari Nasıl Ortaya Çıktı ?
Gotik mimarinin ortaya çıkışında dini nedenler ve Hristiyanlığın gücünü gösterme amacı olduğu düşünülmektedir. Haçlı seferlerindeki başarısızlık sonucu kilise otoritesini kaybetmeye başlamıştı ve kilise insanlar üzerinde tekrardan bir otorite kurmak istemişti. Bu nedenle muhteşem Gotik kiliseler ve katedraller inşa edilmeye başlandı. Gökyüzüne doğru uzanan uzun yapıların Tanrının büyüklüğünü ve Hristiyanlığın güç ve iktidarını temsil ettiği düşünülmektedir. Bu yapıların bunun yanı sıra krallığın ve zengin tüccarların gücünü yansıttığı da sık sık düşünülmektedir. Kiliseler diğer mimari yapılardan uzak ve büyüklüğü vasıtası ile uzak mesafeden görülecek şekilde inşa edilmiştir. Eserler İncil’den mesajlar ihtiva eden heykeller, vitraylar ve duvar görselleriyle doludur.
Gotik Mimari Özellikleri
Bu mimari stilin başlıca elementleri kaburgalı tonozlar, sivri kemerler ve uçan payandalar olarak karşımıza çıkıyor. Ama genel olarak Gotik mimariyi bu denli çarpıcı ve özel yapan bazı temel özellikler var.
En çarpıcı özelliklerinden biri eserlerin diklemesine büyümesidir. Bu mimari stilde sıkıcılıktan uzak ve süslemelerle dolu yapılar son derece sık görülür. Eserlerin hem iç hem de dış tasarımında zengin süsleme tarzı hakimdir. Görkemli heykel, kabartmalar ve rengarenk pencereler sık sık kullanılmıştır. Renkli pencereler vasıtası ile kilisenin içindeki spritüal atmosfer zenginleştirilmiştir. Gül pencere gibi çeşitli pencere modelleri işlemecilikteki ustalığı göstermiştir. Dayanma kemerleri de sağladıkları estetik görünümün ile birlikte binanın yükünü dağıtarak binaların ağırlık problemini çözüme ulaştırmak için kullanılmıştır.
Gotik Mimari Örnekleri
Sevilla Katedrali
Sevilla Katedrali dünyanın en büyük gotik kilisesi. Sevilla Katedrali benzersiz yapısının ile birlikte Kristof Colomb’un gömüldüğü yer olması sebebiyle de ilgi çekiyor.
Notre Dame Katedrali
2019’da üzücü bir yangınla gündemi meşgul eden Notre Dame katedrali en ünlü gotik katedrallerinden biri.
Milano Katedrali
Milanonun en çarpıcı noktalarından biri olan Milano Katedrali gotik mimarinin en güzel örneklerinden.