Günümüz binalarının ısı yalıtımı için koruyucu malzemelerle kaplanmasına mantolama denir. Peki ısı yalıtımı ne demek ? Isı yalıtımı farklı sıcaklıklara sahip iki ortam arasında ısı geçişinin engellenmesi için yapılan işlemdir. Daha basit bir ifade ile belirtecek olursak, bir yapının tüm yüzeylerinin ısı yalıtımı sağlayan malzemeler ile kaplanmasıdır.
Bu yöntem Avrupa ülkelerinde 70’li yıllardan itibaren uygulanıyor. Ülkemizde ise Enerji Verimliliği Kanunu’nun çıkmasından sonra en fazla tercih edilen teknik dış yalıtım uygulamasıdır. Kullanılacak olan malzemelerin barındırması gereken başlıca özellikler şunlardır:
- Ömrü uzun,
- Kolayca işleme geçirilebilir,
- Ekonomik,
- Alev geçirmez yani yanmaz,
- Nem ve suya dayanıklı,
- Kokusuz,
- Buhar direnci yüksek,
- Basınca karşı dayanıklılığı yüksek olması gereklidir.
Mantolama işlemi esnasında kullanılacak olan malzemelerin ısı iletim katsayılarına dikkat edilmelidir. Isı iletim katsayıları düşük olan malzemeler ısı iletimini yeterince sağlayamayan maddelerdir.
İşlem, binaların dış yüzeylerine yapıldığı için genelde “dış cephe mantolama” şeklinde de adlandırılır. Mantolamanın esas amacı ise halihazırda sıcak veya soğuk olan ortamların mevcut ısılarını korumasıdır. Örneğin, kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise soğuk havayı içeride mümkün olduğunca çok tutmak isteriz. Mantolama bu durumlarda bize ciddi bir avantaj sağlarken, içinde bulunduğumuz ortamları ısıtmak veya soğutmak için harcadığımız bütçeyi de düşürmektedir.
Mantolama Ne İşe Yarar ?
Bulunduğumuz binanın içerisinde, farklı mevsimlere ve farklı yönlere göre sürekli ısı alışverişi gerçekleşmektedir. Bildiğimiz gibi bu alışveriş soğuktan sıcağa doğru olmaktadır. Dolayısıyla içerideki mevcut ısıyı güvenliğini sağlamak için klimanızın veya kombinizin seviyesini artırmak zorunda kalacaksınız. İşte bu tarz durumlarda mantolamanın önemini görmek çok daha mümkün olabilir. Isı kaybını önlediği için mevcut havayı güvenliğini sağlamak artık çok daha kolay ve ucuz hale gelmektedir.
Mantolama Evinizin Isısını Korur
Tüm bunların dışında mantolama işlemi ile birlikte binanın ömrü artar. Peki nasıl ? Bildiğimiz gibi ülkemiz gayet nemli olan bir bölge içerisinde bulunmaktadır. Mantolama içeriye nem girişini engelleyecektir. Bu durum evin içerisinde rutubet oluşumuna engel olurken duvarların ömrünü ve sağlamlığını uzatacaktır.
İşlemler sonucunda sağlanan birçok tasarrufun yanı sıra, diğer bir önemli kazanımı ise azalan yakıt kullanımı ile birlikte çevremize daha az zarar vermemizdir. Hava kirliliğinin de önlenmesine katkı sağlamaktadır.
Ev almak ömürlük bir yatırımdır, yıllarca yaşayacağınız ortamı iyi seçmeli, tüm özellikleri ayrı ayrı değerlendirmelisiniz.