in

Rahat Ve Huzurlu Bir Uyku İçin Yatak Odası Nasıl Olmalı ?

Güne zinde ve hareketli bir başlangıç yapıp takip eden saatleri verimli ve faydalı kılmanın en önemli unsuru kaliteli bir gece uykusudur.

Günlük hayatın geriliminden mevsim geçişlerine kadar birçok etmen uyku kaliteniz üzerinde belirleyici olabilir ve dönemsel ya da uzun süreli olarak uykusuzluk problemiyle karşılaşmanıza neden olabilir. Kısa vadeli uykusuzluk, gündelik hayatın işleyişi açısından daha kolay üstesinden gelinebilir bir durumken, iyi şekilde dinlenemediğiniz günlerin sayısı arttığında şu problemlerle yüzleşebilirsiniz:

  • Konsantrasyon problemi ve dalgınlık
  • Yorgunluk
  • Öfke sorunu ve kolay sinirlenme eğilimi
  • Depresif ruh hali
  • Vücut direncinde düşüş

Uykusuzluk probleminizin altında yatan birçok etken olabilir ve bu durumla baş etmek için şahsi bir çözüm yolu geliştirmeniz gerekebilir. Ancak yatak odanızın uyku için size nasıl bir ortam sunmuş olduğu, göz önünde bulundurmanız gereken meselelerin başında geliyor. Uyku düzeniniz ile ilgili problem yaşıyorsanız ve çözüm aramaya yatak odanızı elden geçirerek başlamayı düşünüyorsanız, sizin için hem kolay uygulanabilir hem de hayatınızda mucizevi değişiklikler yaratacak çeşitli çözüm tavsiyelerimiz var.

Kaliteli Bir Uykuya Elverişli Bir Yatak Tercih Edin

Sağlıklı bir erişkinin günlük uyku ihtiyacının 7-9 saat arasında değiştiğini düşünecek olursanız, hayatınızın ortalama olarak üçte birini yatakta geçirdiğinizi söylemek mümkün olur. Bu kadar çok vakit geçirdiğiniz bir yer için ince eleyip sık dokumakta, size ideal tercihi yapıp bu yatağa yatırım yapmakta fayda var. Fizyolojik özelliklerinize en fazla hitap eden opsiyonu bulmak için bir uzmandan destek alabilir, bu danışmanlık doğrultusunda daha yumuşak ya da daha sert seçeneklere yönelebilirsiniz. Her halükârda, bir yatağın ortalama 10 yıllık bir ömrünün olduğunu ve gece boyu hareket ettiğiniz için bir aşamada yıprandığını unutmayın. Yatağınız ömrünü doldurduysa, yayları eskidiyse, üzerine uzandığınızda içine gömüldüğünüz bir hal aldıysa değişiklik yapmaktan kaçınmayın.

Yastık, Yorgan ve Nevresim Seçimlerinizi Önemseyin

Uykunun zemini olan yatağınızda kaliteyi yakaladıktan sonra diğer önemli bileşenleri gözden geçirmeye başlayabilirsiniz. Nevresim tercihlerinizde sentetik ürünlerden kaçınmak ve pamuk yoğunluğu çok fazla olan kumaşlara yönelmek rahat bir gece geçirmenize kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu sayede kışın ısınmanıza yardım eden, yazın ise sizi yakmayan bir yatak elde edeceksiniz. Yastığınız ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Eğer masa başında fazla vakit geçiriyorsanız ve sırt ağrılarından yakınıyorsanız ortopedik modeller sadece geceyi değil, gündüzü de rahat geçirmenizi sağlar. Yorgan seçiminizde de hem mevsimsel koşulları hem de şahsi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Anti-alerjik ya da anti-bakteriyel yorganlar, deri döküntüleri ile beslenen ve nemli ortamlarda kısa sürede üreyen akar gibi mikroorganizmaların yatağınızı mesken tutmasının önüne geçer ve size çok daha sağlıklı bir uyku ortamı sunar.

Oda Sıcaklığını İdeal Düzeyde Tutun

Uykusuzluk problemlerinin hatırı sayılır bir kısmı ya odanın aşırı sıcak olduğundan ve kişinin terlemesinden veya yorganın altında bile uykuya dalacak kadar ısınamamasından kaynaklanır. Bu hususta şahsi tercihler son derece belirleyici olsa da uzmanlara göre uyku için en uygun sıcaklık 18-21 derece arasında değişiklik göstermektedir. Bu sıcaklıklarda bir ev ortamı, evde gerçekleştirdiğiniz diğer etkinlikler için biraz serin atmosfer yaratabilir. Evin geri kalanından farklı olarak yatak odanızı bu sıcaklıklarda tutmak ise uykuya geçişinizi kolaylaştırırken geceyi rahat geçirmenize de yardımcı olacaktır. Sizin için ideal olan oda sıcaklığını keşfetmek için çeşitli denemeler yapabilir ve bir termostat sayesinde yatak odanızın sıcaklığını istediğiniz aralıkta sabitleyebilirsiniz.

Dekorasyonda Sadeleşin

Yatak odanızda fazla eşya bulunması hem kalabalık bir atmosfer yaratır hem de bu eşyaların çeşitli kanaatleri çağırmasına ve uykuya dalmaya çalıştığınız esnada zihninizin bu düşüncelerle dolmasına neden olur. Bu nedenle, yatak odanızda oldukça sade bir dekorasyonu benimseyin. Depolama alanlarını oldukça artırarak giysilerinizin ve diğer eşyalarınızın kapalı yerlerde durmasını sağlayın. Böylece hem odadaki eşya yoğunluğunu azaltmış olursunuz hem de tozlanmaya müsait eşyaları kaldırdığınız için daha sağlıklı bir uyku ortamı elde edersiniz. Dekorasyonda sadeleşmenin bir diğer önemli ayağı da renk seçimlerinden geçer. Duvar renklerinde ve yatak odanızda bulunan mobilyalarda canlı ve uyarıcı renk seçimleri yapmak, uyku için ihtiyaç duyduğunuz rahatlatıcı atmosferin tam tersi bir etki yaratır. Bu nedenle, mavi ya da yeşil gibi huzur veren renklere ve pastel tonlara yönelmeniz yatak odanızı kaliteli bir gece uykusu için daha elverişli hale getirecektir.

Yatak Odanızı Düzenli Olarak Havalandırın

Uykuya kolay dalmanın ve kesintisiz bir uyku yakalamanın yanı sıra, geceyi dinlendirici ve dinçleştirici bir şekilde geçirmeniz de oldukça önemlidir. Bunun için odanız iyi havalandırılmış olmalı ve bol miktarda oksijen barındırmalıdır. Yaz mevsiminde evin diğer odaları gibi yatak odasını havalandırmak daha sık aklımıza gelen ve ihmal etmediğimiz bir alışkanlık iken, kış aylarında soğuk havaların etkisiyle bu rutini yitirmemiz olası hale gelebiliyor. Ancak soğuk havalarda dahi kısa süreliğine de olsa camınızı açmanız, yatak odanızdaki havanın değişmesine ve sağlıklı bir uyku için ihtiyaç duyduğunuz oksijenin odaya girmesine yardımcı olacaktır.

Yatak Odanızı Karanlık Bir Hale Getirin

Sokak lambalarından yoldan geçen arabalara veya komşularınızın evlerinden gelen ışığa kadar birçok etmen, gece yatak odanızın aydınlanmasına neden olabilir. Ya da siz yıllar boyu bir türlü bırakamadığınız bir alışkanlık olarak yatak odanızda gece lambası kullanıyor olabilirsiniz. Ancak dinç kalmanıza yardım eden, vücut direncinizi artıran ve bağışıklığınızı güçlendirerek sizi çoğu hastalığa karşı koruyan melatonin hormonu ancak karanlık ortamda uykuya daldığınız esnada vücudunuzda salgılanmaktadır. Bu nedenle, gece lambası kullanıyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmek sabahları çok daha dinç uyanmanıza ve güne enerjik bir başlangıç yapmanıza yardım eder. Dışarıdan gelen ışıkların önüne geçmek için ise yatak odanızda koyu renkli ve kalın perdeleri tercih edebilirsiniz.

Teknolojik Aletleri Yatak Odanızdan Uzak Tutun

Televizyon karşısında uyuklamak, hafta içi yorgun bir iş gününün sonrasında size iyi gelen etkinliklerden biri gibi görünebilir. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek ve bir şeyler izleyerek uykuya geçmek, televizyon ve bilgisayar ekranının yaydığı beyaz ışık nedeniyle uyku kaliteniz açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle, yatağınızı ve yatak odanızı yalnızca uyumak için gittiğiniz bir yer olarak kodlamalı ve izlemek istediğiniz ne varsa bunu uyuma aşamasına geçmeden önce diğer bir ortamda gerçekleştirmelisiniz. Benzer şekilde, uyku öncesinde yatağa uzanıp telefonda vakit geçirmek de hem günü geride bırakmanızı ve zihninizi boşaltmanızı hem de yine telefon ekranının yaydığı beyaz ışık nedeniyle uykuya geçişinizi zorlaştıran bir davranış. Gündelik hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojik aletlerle uykunuz arasına bir sınır çizmek hayatınızda kayda değer değişiklikler gözlemlemenize yardımcı olacak.

Çağımızda bilgi akışının hızındaki artış ile birlikte etrafta olan bitenleri takip etme çabasının sonucunda uykuyu geri plana atmak oldukça olağan bir durum. Ancak uykunun hayatın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu unutmamanızı öneririz. Yatak odanızda yapacağınız küçük değişikliklerle beraber hayatın akışını kökten etkileyebilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz?

222 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Edirne Milli Emlak Müdürlüğü 114 Lojmanı Satışa Çıkardı

Apartman Ve Site Ortak Alanlarında Tadilat Nasıl Yapılır ?