in

Portföy Nedir ? Portföy Yönetimi Nasıl Yapılır ?

Emlak Sektöründe Portföy Yönetiminin Avantajları Nelerdir ?

Hayatımızın her alanında bizi zor duruma sokabilecek risklerle karşılaşırız. Yatırım söz konusu olduğunda da bu riskleri azaltmak için bazı önlemler almamız gerekir. Bunların en önemlisi de portföy oluşturmaktır. Bu nedenle yatırımcıların hedeflerine yönelik portföy hazırlamaları oldukça önemlidir.

Portföy, bir yatırımcının yatırım yapmak ve kazanç sağlamak amacıyla elinde tuttuğu aynı ya da birbirinden farklı özellikteki çok sayıda yatırım aracında (nakit para, döviz, altın, tahvil, hisse senedi, mevduat ve bono gibi) oluşturduğu toplam değerdir. Emlak sektöründe portföy ise işin en önemli noktalarından biridir. Kısaca temsil edilen gayrimenkulleri ve o gayrimenkullere ait bilgileri ihtiva eden liste olarak tanımlanabilir. Yani kazanç üretmenizi sağlayacak olan ürünlerinizi temsil eder.

PORTFÖY NASIL OLUŞTURULUR, NASIL YÖNETİLİR ?

Başarılı bir emlak danışmanı olmak için mutlaka portföy oluşturulması gerekir. Portföy yönetiminin en büyük avantajı ise kişiye özel olmasıdır. Portföy yönetimi esnasında dikkat edilmesi gereken başlıca konu gayrimenkul- müşteri eşleştirmesidir. Portföyünüzde yer alacak emlakların hangi müşteriye hitap ettiğini bilmeniz çok önemlidir. Daha da önemlisi hitap ettiğiniz müşteri segmenti için özel bir çalışma ile portföyünüzü oluşturmalısınız. Potansiyel müşterilerinizi belirlemeniz, sahip olmanız gereken portföy karmasını oluşturacaktır. Portföyünüzü yönetirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da portföyünüzde yer alacak emlakların sınıflandırılmasıdır.

Kısacası emlakta portföy iş yapmanızı sağlayan tüm taşınmazlardır. Gayrimenkul danışmanları için etkin bir portföy yönetimi oldukça önemlidir. Çünkü portföy demek, çeşitlilik demektir ve bu çeşitlilik karşılaşabileceğimiz problemlere karşı olası riskleri azaltır, başarı potansiyelinizi arttırır.

Portföyünüzü oluştururken ve yönetirken kullanılabilecek bazı teknikler ise şunlardır:

Geniş bir çevreye sahip olun. Kabarık bir telefon rehberinizin olması son derece yararlı olacaktır. Rehberinizdeki herkese özel günlerde mesaj atarak akılda kalıcı olabiliriniz. Ayrıca çevrenizdeki insanlara emlak ihtiyaçlarının olup olmadığını sorabilir, ihtiyaçları olduğu zaman sizinle görüşmeleri için onları yönlendirebilirsiniz.

Bölgenize hükmedin. Yakın çevrenizdeki emlak ilanlarını mutlaka takip edin. Bunun için online ya da basılı tüm ilan mecralarına ancak özellikle de ilan portal sayfalarına sıklıkla göz atmanız gerekir.
Sosyal medya hesaplarınızı ve web sayfanızı aktif ve etkili kullanın. Bu sayede daha fazla kişiye daha kolay erişebilirsiniz.

Mutlaka ofisinize ait bir kurumsal web siteniz olsun. Web site adresiniz kartvizitinizde yer alsın. Sosyal medya sayfalarınız ya da whatsapp üzerinden paylaşacağınız tüm portföy bilgilerini, kendi web site adresiniz (domain url adres) linki ile paylaşıyor olun.

Bulunduğunuz bölgeyi sizin için avantaj haline getirin. Çevrenizdeki esnaflarla ve diğer iş sahipleriyle aranızı iyi tutmanız, ara sıra küçük ziyaretler yapıp portföy için tavsiyede bulunmanız sizin için son derece faydalı olacaktır.

Eski müşterilerinizle olan iletişiminizi koparmayın. Sizden memnun olmuş eski müşterileriniz sizin için çok iyi referanstırlar.

Başarılı bir reklam ve pazarlama yöntemi kullanın. Emlak sektörü ani değişimlerden hızlı bir şekilde etkilenebilen, bu nedenle de sürekli aktif olmanız gereken bir sektördür. Piyasaya ayak uydurmak için akılda kalıcı reklamlar vermelisiniz.

Yılın belirli zamanlarında olan göçleri takip edin. Örneğin etrafınızdaki kamu alanlarına yapılan tespit ve atamaların tarihlerini takip edebilirsiniz. Bölgenizdeki eğitim kurumlarının kayıt zamanları de aynı şekilde önemli tarihlerdir.

Sadece emlak araştırması yapmak bazen yeterli olmayabilir. Bölge ve gayrimenkuller ile ilgili online verilere Tapusor, Endeksa, Reidin gibi “pazar datası” üreten firmalardan servislerden yararlanarak da erişebilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz?

122 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kısa Süreli Ofis Kiralamak Avantajlı Mı ?

Konut Dokunulmazlığı Nedir ?