İzmir Seferihisar ilçesinin açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan, 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6.9 şiddetindeki depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçti.
Seslerini duyurabilmek amacıyla geçtiğimiz hafta ışık yakma kapama eylemi başlatan depremzedeler, 31 Temmuz tarihinde İzmir Gündoğdu Meydanı’nda oturma eylemi yaparak taleplerini bir kez daha açıklayacak. Depremzedeler gerçekleştirecekleri eylem için tüm İzmir milletvekillerine, sendikalara ve derneklere çağrı yaparken, taleplerinin yine karşılanmaması durumunda 21 Ağustos’ta Ankara’ya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yürüyeceklerini açıkladı.
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, eylemlerdeki amaçlarının farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çekti. “Taleplerimiz karşılık bulmadı. Bizi unuttular. Bizi depremzede değil de kentsel dönüşümcü yerine koyuyorlar. Deprem kredisi yerine kentsel dönüşüm kredisi veriyorlar. Biz de depremzede olduğumuzu, bize buna göre muamele yapılması gerektiğini insanlara haykırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bugüne kadar çoğu milletvekili ve siyasi parti temsilcisiyle görüşme yaptıklarını ifade eden Özkan, “Görüşme konusu ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Ama çözüm yok. Görüştüğümüzle kalıyor. Masada kalıyor her şey” dedi.
Konunun partiler üstü bir sorun olduğuna vurgu yapan Özkan, şunları kaydetti:
“Ne emsal artış ile ilgili bir gelişme var ne de kredi ile ilgili devletin attığı bir adım var. Hiç kimse arayıp sormuyor. Şu ana kadar devletin TOKİ vasıtasıyla yaptırmış olduğu bin 500 konuttan başka bir çivi bile çakılmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Dünya Bankası’ndan kredi isteği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hala onaylanmadı. Cumhurbaşkanının bu krediyi onaylamasını istiyoruz. Emsal artışıyla da müteahhitlere vereceğimiz meblağ azalacak.
İZDEDA Başkanı Özkan, “Biz rantçı değiliz, rant için istemiyoruz bunu. Kentsel dönüşüm kredisi değil, 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli bir deprem kredisi talep ediyoruz. Bu şekilde tüm sorunlarımız çözülür. Aksi takdirde ödeme imkanımız olmadığı gibi evlerimizi küçültüp de müteahhide yer çıkartacak yerimiz de imkanımız da yok. Bunlara gücümüz yetmediği için evlerimizi satıp göç etmek zorunda kalacağız buralardan” açıklamasında bulundu.
DEPREMZEDELERİN TALEPLERİ
- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Dünya Bankası’ndan aldığı kredi isteği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay verilsin.
- Binalara yüzde 30 emsal artışı sağlansın.
- Depremzedelere kentsel dönüşüm kredisi değil, 2 sene ödemesiz 18 sene geri ödeme sıfır faizli deprem kredisi sunulsun.