TOKİ Başkanlığı, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyor. TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerine dahil olan vatandaşların evlerine karşılık ise bedel tespit çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmaların sonrasında konuta karşılık konut mu, yoksa ek ücret ödenmesi mi gerektiği belirleniyor.
TOKİ Başkanlığı’nca yapılan bedel tespit çalışmalarında vatandaşların nasıl bir hak elde edecekleri tespit ediliyor.
Bu çalışmalarda birden fazla ölçüt göz önünde bulunduruluyor. Çalışmaların sonrasında ise vatandaşların evlerinin değeri oranında bir hak veriliyor, ev almaları halinde bu hak ev değerinden düşülüyor.
TOKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
TOKİ Başkanlığı’nın bedel belirleme çalışmaları tapulu yapılar için arsa, bina ve eklenti olarak hesaplanıyor. Ayrıca söz konusu binanın arazisi şahsa ait olmadığı durumlarda ise yalnızca enkaz (bina-yapı varsa ağaç) değeri üzerinden değerleme yapılıyor. Mülkiyetin yapı sahibine ait olmadığı durumda, arsa/arazi için değil yapı için bedel takdir edildiğinden bedel; yapının metrekare büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor.
Hesaplamalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın yıllık Yapı Yaklaşık Birim Maliyet değerleri üzerinden yapılıyor. Hesaplamaları etkileyen faktörler ise binanın yaşı, cinsi, eksik imalatı ve yapım tarzı olmakta.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİR KONUT KARŞILIĞINDA BİR KONUT MU ALINIR ?
TOKİ Başkanlığı’nın kentsel dönüşüm projelerine dahil olan vatandaşların bir konuta bir konut mu alacaklarına dair kurum, “Maliyet bedelleri dikkate alınarak tespit ettiği konut satış bedelinden hak sahiplerine ait taşınmazlar için belirlenen arsa, bina ve eklentisine ait bedel düşürülür ve tespit edilen borç için vadeli satış yöntemi uygulanır. Hak sahibine bu farkı küçük taksitlerle, uzun vadeli olarak ödeme imkanı sağlanır.” yanıtını veriyor.
TOKİ‘nin kentsel dönüşüm çalışmalarında birden fazla konutu olanlara bu konutlar için tek tek değerleme yapılıp hak sahibi olduğu tutara göre çok sayıda konut da verilebiliyor.