Sağlık Bakanlığı, COVID-19 geçiren hastaların sağlık durumlarının kontrol ve takibi için COVID-19 Takip Merkezleri açmaya başladı. Hastalar, belirli aralıklarla en az 7 kez merkeze çağrılarak kontrol edilecek ve bu takip 2 yıl boyunca devam edecek.
Eskişehir ve Ankara‘ da pilot programlarına başlanan merkezlerin hızlıca 24 ilde bulunan 30 sağlık bölgesine, daha sonra da tüm yurda yaygınlaştırılması hedefleniyor. Merkezlerde Covid-19 geçirmiş hastaların olası sağlık problemlerine erken müdahale sağlanarak, hastalığa bağlı komplikasyonları en az iki yıl boyunca takip edilecek. Covid-19 konusu ile ilgili sağlık hizmet kalitesini artırmak için belirlenecek yeni politikalara yönelik çalışmalar yürütülecek. Merkezlerde bilimsel araştırmalara zemin oluşturacak yeni yöntemler de geliştirilecek.
Merkezler tamamiyle gönüllük esasına göre davet usulüyle çalışıyor. Covid-19 geçirmiş kişiler için randevu oluşturularak merkeze davet ediliyor. Kişinin sağlık durumu değerlendiriliyor ve gerek duyulursa ilgili uzmanlık alanlarına da yönlendirmeleri yapılıyor. Böylece, Covid-19’un uzun dönemli etkileri yakından takip edilerek olası sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olacak. Merkezlerde yapılan prosedürler için herhangi bir ücret talep edilmiyor. 1 Aralık 2020 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 8 Aralık 2020 tarihinde ise Eskişehir Şehir Hastanesi’nde hasta kabulüne başlandı.
Merkezler hızlıca 24 ilde bulunan 30 sağlık bölgesine, daha sonra da 81 ile yaygınlaştırılacak. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi COVID-19 Takip Merkezi Birim Sorumlusu Doç. Dr. Cenk Aypak, hastaların belirli Aralıklarla en az 7 kez merkeze çağrılarak takip edileceğini anlattı.
“Merkezlerde öncelikli olarak COVID-19’u ağır geçirmiş, yani hastanede, yoğun bakımlarda yatmış hastaların, varsa hastalığa bağlı komplikasyonları en az iki yıl boyunca takip edilecek ve olası sağlık problemlerine erken müdahale edilmesi sağlanacak. Aynı zamanda bu hastalığa yönelik sağlık hizmet kalitesini arttırmak için belirlenecek yeni politikalara yönelik çalışmalar yürütülecek. Merkezlerde bilimsel araştırmalara zemin oluşturacak yeni yöntemler de geliştirilecek.
COVID-19’un uzun dönemli etkileri yakından takip edilecek.
Merkezler tamamiyle gönüllük esasına göre davet usulüyle çalışacak. Yani Sağlık Bakanlığı’nın bize vereceği kişi bilgileriyle, biz hastaları ayrı ayrı arayacağız. Gelmek isteyenlere randevu oluşturacağız ve takiplerini yapacağız. Kişinin sağlık durumu değerlendirilerek, gerek duyulması durumunda ilgili uzmanlık alanlarına da yönlendirmeleri yapılacak. Hastalar en az 7 kez çağırılarak takip edilecek. Bu sayı, kişi ve sağlık durumuna göre değişecek. Böylece COVID-19’un uzun dönemli etkileri yakından takip edilerek olası sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olacak. Merkezlerde yapılan prosedürler için herhangi bir ücret talep edilmeyecek.”