Ev sahipleri şimdi de evlerini açık artırma yöntemiyle kiraya veriyor !
Son günlerde Türkiye’nin dört bir yanında ev kiralarının artışına dair şikayetler gelmeye devam ediyor. Sokakta kalan öğrenciler, yeni evlenen ancak ev bulamayanlar, kira yüzünden güçlükle buldukları evden vazgeçenler…
Pandemi sonrası üniversitelerde yeni akademik yılda eğitimlerin yüz yüze yapılacağının açıklanması, koronavirüs salgını sonrası yasakların kaldırılması ile yeni evlenen çiftlerin artması, müteahhitlerin çimento fiyatlarından dolayı yeni inşaatlara bir süre ara vermesi, yeni konutların yapılmaması gibi birçok nedenden dolayı konut kira fiyatları fırladı. Vatandaşlar yükselen kira fiyatlarını nasıl karşılayacağını düşünürken ev sahiplerinin, daha yüksek kira alabilmek için başvurduğu yöntemler, bu kadar da olmaz dedirtti.
Ev sahiplerinin yeni yöntemi ‘açık artırma’ oldu. Özellikle yabancı müşterilere uygulanan bu yöntemle ev sahibi, evinin değerinden çok daha yüksek fiyatla kiraya verebiliyor. Özellikle İstanbul’da belirli lokasyonlarda kullanılan bu yöntemle, emlakçılar yoğun bir şekilde karşılaştıklarını belirtiyor.
Komisyoncu oldular…
Düzce’de bilhassa üniversitenin yeni akademik yılı öncesi artan kira fiyatlarının nedenlerini araştıran Düzce Emlakçılar Derneği, daire sahiplerinin kendilerini emlakçı gibi gösterip, öğrencilerden bir kira peşin, bir aylık depozito ve ’emlakçı komisyonu’ istediklerini tespit etti.
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bu dönemde bazı mal sahipleri dairelerini eşyalı hale getirerek, öğrencilere daha yüksek fiyatla kiraya vermeyi tercih ediyor.” dedi.
Özelmacıklı, “Daire özellikleri açısından da 1+1 ve 2+1 daireler daha yoğun talep görüyor. Eşyalı daireler ise daha hızlı kiraya veriliyor. Bu dönemde bazı mal sahipleri dairelerini eşyalı hale getirerek, öğrencilere daha yüksek fiyatla kiraya vermeyi tercih ediyor. Hatta satılık daireler bile bu dönemde kiralık olarak değerlendirilmeye başlandı” dedi.
Tahliye davası açıyorlar.
Mevcutta kiracısı olan evi boşaltıp yeni kiracıya çok daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen fırsatçı ev sahipleri, mahkemenin yolunu tutarak tahliye veya “kira tespit” davası açıyor.
Ev sahibi kendinin veya bakmak zorunda oldukları kişilerin ihtiyacı varsa tahliye isteyebiliyor. Fakat ev sahipleri ihtiyaç sebebiyle tahliye edilen evi 3 yıl kiraya veremiyor.
Ev sahiplerinin adliyenin yolunu tutması için haklı gerekçeleri ise şunlar;
- Kira veya aidatın zamanında ödenmemesi,
- 10 yıl dolduktan sonra kiracıya en az üç ay önceden uyarıda bulunarak tahliye talep etmek,
- 5 yılı dolan kira sözleşmeleri için, kira tespiti ile kiranın bölge ortalamasının altında kaldığını belgelemek.
Bu durumlarda ev sahipleri adliyeye giderek dava açabiliyor.