in

Gayrimenkul Değerlemenin En Çok Yapıldığı İl Ve İlçeler

Gayrimenkul Değerleme Raporunun Sektörlere Göre Dağılımı

Sermaye Piyasası Kurulunun 2021 Yılı gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesinin güncellenmesine dair kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Değerleme ücretlerinde ortalama yüzde 7,5 oranında artış yapıldı.

2000’li yıllarla birlikte gayrimenkul değerleme kavramı hayatımızda yerini aldı. Özellikle konut kredileri ile ipotekli konut alım satımlarında önemli bir unsur olması sebebiyle gayrimenkul değerleme her geçen dönemde daha fazla telaffuz edilir oldu.

Gayrimenkul değerleme, bir taşınmazın emlak değerinin tespit edilmesini ihtiva eden işlemlerin tümü. Belirli kriter, etik kurallar ve nesnel ölçütlere göre gerçekleşen ve bir gayrimenkulün değerini gösteren işleme gayrimenkul değerleme deniyor. Gayrimenkul değerleme, söz konusu gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılmasında belirleyici role sahip. Çoğunlukla konut kredisi başvuru işlemlerinde, ipotekli konut alımları vb işlerde kullanılıyor.

En Fazla Rapor Hazırlanan Şehirler, İstanbul, Ankara ve İzmir …

TDUB verilerine göre 2021 2. çeyrek sonu itibari ile 464 bin 263 adet rapor hazırlandı. Değerleme raporu sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,07 oranında düşüş yaşandı. Bu düşüş, konut kredisi faiz oranlarındaki artışlar ve pandeminin etkisi ile devam ediyor. 2. çeyrek sonunda en fazla rapor hazırlanan iller sıralamasında ise İzmir’de 27 bin 450, Ankara’da 38 bin 731, İstanbul’da ise 97 bin 344 rapor hazırlandı. İstanbul ilinde hazırlanan raporların sayısı tüm raporların yüzde 20,97’sini kapsıyor.

En Fazla Rapor Hazırlanan İlçeler

TDUB raporundaki 2. çeyrek sonunda en çok rapor hazırlanan ilçelerde de ilk sırada Esenyurt bulunuyor.

İstanbul’da sektör açısından en yoğun ilçe konumunda olan Esenyurt, İstanbul’da iş hacminin yüzde 12,03’ünü, ülke genelinde toplam iş hacminin yüzde 2,52’sini oluşturuyor.

Esenyurt’tan sonra en fazla rapor hazırlanan ilçeler ; Çankaya, Alanya, Keçiören, Yenimahalle, Başakşehir, Beylikdüzü, Nilüfer, Şehitkamil ve Küçükçekmece.

Gayrimenkul Değerleme Raporunun Sektörlere Göre Dağılımı

2021 yılı 6 aylık dönemde Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları tarafından hazırlanan değerleme raporunun adet olarak yüzde 87,71’lik payını bankacılık, yüzde 6,01’lik payını yabancıya satış, yüzde 0,27’lik payını sermaye piyasası ve yüzde 6,01’lik payını diğer raporlar aldı.

En Çok Konut Ve Tarla İçin Değerleme Raporu İsteniyor

2021 yılı 6 aylık dönemde hazırlanan gayrimenkul değerleme raporunun yüzde 86’sını bir taşınmaz için hazırlanmış raporlar, yüzde 14’ünü çok sayıda taşınmazın tek bir dosyada değerlemesinin yapıldığı raporlar oluşturdu.

Konut nitelikli taşınmazlara ait raporlar, tek nitelikli taşınmazlardan oluşan raporlar içinde yüzde 60’lık paya sahip. Konutların dışında en yüksek paya sahip taşınmaz niteliği ise yüzde 10 ile tarla. Tarla nitelikli taşınmazı yüzde 2 ile imalathane, yüzde 2 ile fabrika, yüzde 5 ile ofis, yüzde 7 ile arsa ve yüzde 9 ile dükkan nitelikli taşınmazlar takip etti. Yüzde 1’in altında oranlarla kalan bölümü, akaryakıt istasyonu, çiftlik, depo, iş merkezi, otel, makine, okul ve diğer nitelikli taşınmazlar oluşturdu.

Ne düşünüyorsunuz?

171 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kira Artışları Meclis Gündeminde !

Rızai Taksim Nedir ? Rızai Taksim Nasıl Yapılır ?