Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 24 yıldır inşaatı bitirilemeyen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ni (ITKM) hizmete açtı. Kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek birinci fazda 2 büyük konferans salonu, 2 nikah salonu, kütüphane şeklinde de kullanılabilecek sergi salonu ve 4 sinema salonu yer alacak. Isparta Meydan AVM adıyla hizmet sunulacak olan projenin ikinci fazının ise eylül ayında tamamlanması hedefleniyor.
ITKM’nin açılış töreninde konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Isparta’nın 24 yıllık hayalini gerçeğe çeviriyoruz. Sadece Ispartalılar değil, gönülden inanıyorum ki, çevre illerden de insanlarımız bu hoş tesisi görmeye, alışveriş yapmaya gelecek ve Ispartamızın gül kokulu, lavanta kokulu ürünlerinden satın alacak. Böylece kentimizin ekonomisine de oldukça önemli katkı sağlayacak” dedi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak görev aldıktan sonra Isparta’nın 24 yıllık hayali olan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ni (ITKM) hizmete açtı. Kültür merkezi olarak faaliyette bulunacak ve 7 bin 800 metrekare büyüklükteki ilk fazda 2 büyük konferans salonu, 2 nikah salonu, kütüphane şeklinde de kullanılabilecek sergi salonu ve 4 sinema salonu yer alacak. Eylül ayında tamamlanması öngörülen ikinci faz ile birlikte de 60 bin 254 metrekare kiralanabilir alandan oluşan 180 mağaza bulunacak.
Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’nin açılış törenine TBMM Başkanvekili Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Milletvekili Recep Özel, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Burdur Valisi Ali Arslantaş, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF yetkilileri ve birçok davetli katıldı.
Isparta’nın 50 yılına damga vuracak teknolojiye sahip
ITKM’nin açılış töreninde konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITKM’nin bugüne kadar ‘Bitmeyen bir hayal’ olarak nitelendirildiğini aktardı. Bugün bu yolun sonuna gelindiğini ifade eden Başdeğirmen, “TMSF Başkanımız 800’e yakın şirkete başkanlık yapıyor. Buraya beşinci kez geldi. TMSF olarak bu projenin bitirilmesi için çok çalıştı. Burası 1997 yılında belki de Türkiye’nin ilk kentsel dönüşümünün yapıldığı alan olarak başlayan bir inşaattı. Aradan geçen zamanda birçok kaybımız oldu. Burada 450 tane işyeri bizim olacaktı. Buradaki esnaf da geçici olarak kaldığı yerden 4 yıl içinde kendi yerine dönecekti. Ancak o esnaflarımızın yüzde 80’i aradan geçen sürede işlerini kapamak zorunda kaldı. Isparta’da yeni projeler konuşulsun istiyorduk ancak olmadı. Şimdi bu projeyi bitirmek bize nasip oldu. Burayı devraldığımızda projeyi ne zaman bitirebiliriz diye baktık. Projenin bitirilmesinden öte hukuki süreçler karşımıza çıktı. Bu süreçleri bitirmek için TMSF ile hep anlaştık. Ondan sonra inşaata başladık. Bodrum katından 700 ton su çektik. Rutubeti 1 yılda kurudu. Yer döşemelerinin tamamı kırıldı. 1700 kamyon buradan hafriyat attık. Tesisatları en başından yaptık. Isparta’nın en az 50 yılına damga vuracak kalitede teknolojiyi arkadaşlarımız buraya monte ettiler” dedi.
‘2020 yılının başında çalışmalara tekrar başladık’
Törende konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Isparta’nın 24 yıllık hayalini gerçeğe çeviriyoruz. Türk halkının tasarruflarının sigortası olan TMSF, milletin emanetine her zaman ve her yerde olduğu gibi aynı şekilde sahip çıkmaya devam ediyor. Elimizdeki imkanları Türkiye’nin dört bir yanında halkımızın emrine sunuyoruz. Sadece Ispartalılar değil, gönülden inanıyorum ki, çevre illerden de insanlarımız bu güzel tesisi görmeye, alışveriş yapmaya gelecek ve Ispartamızın gül kokulu, lavanta kokulu ürünlerinden satın alacak. Böylece kentimizin ekonomisine de oldukça önemli katkı sağlayacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Isparta Kültür ve Ticaret Merkezi’ni tamamlayın” talimatının sonrasında, çürümeye terk edilmiş olan projenin durumunu Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile masaya yatırdıklarını anlatan TMSF Başkanı Gülal, “Hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlayarak otopark kısmını tamamladık ve sonrasında da Pazar Camii’ni 2019 yılında mübarek Kadir Gecesi’nde halkımızın hizmetine sunduk. Hem Isparta Belediyemiz hem de bağımsız bölüm malikleriyle yapılan yeni protokol ve anlaşmalarla inşaatın mali ve hukuki problemleri çözülerek 2020 yılının başında 150 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olan projenin kalan bölümlerinin çalışmalarına tekrar başlandı” şeklinde konuştu.
Şehrin cazibe merkezi haline gelecek
Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ağır yüküne rağmen büyük bir özveriyle çalışmalara devam ettiklerini dile getiren TMSF Başkanı Gülal, Isparta Meydan AVM ismiyle hizmet verecek projenin kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek ilk fazının açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. İlk fazın 7 bin 800 metrekare büyüklüğe sahip olduğunu belirten Gülal, şu şekilde devam etti: “Kültür merkezimizde 2 büyük konferans salonu, 2 nikah salonu, kütüphane şeklinde de kullanılabilecek sergi salonu ve 4 sinema salonu yer alacaktır. Kültür merkezinin Isparta’nın sosyal hayatına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Eylül ayında 2. fazının tamamlanmasını hedeflediğimiz Isparta Meydan AVM, ulusal ve uluslararası çoğu etkinliğe konut sahipliği yaparak yalnızca Isparta’nın değil hem çevre illerin hem de ülkemizin önemli bir değeri olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yakından takip ettiği projemiz bitirildiğinde, içerisinde 60 bin 254 metrekare kiralanabilir alandan oluşan 180 mağaza bulunacak. Kültür, eğlence ve ticaret alanlarının tamamı 493 bağımsız bölümden oluşacaktır. Dünyanın en önemli markalarını içeriğinde barındıracak olan alışveriş merkezimiz, 3 bin metrekarelik devasa bir eğlence merkezi, 600 öğrenci kapasiteli bir eğitim kompleksi, mobilyacılar çarşısı, 5 bin metrekarelik aktivite alanı, daimi halk pazarı ve düğün-nişan alışverişlerinin ilk adresi olacak evlik çarşısıyla kentimizin cazibe merkezi haline gelecektir. Yaklaşık 2 bin şahsa istihdam imkanı sağlayacak olan Isparta Meydan AVM yatırımcısından perakendecisine, kiracısından müşterisine kadar herkesi mutlu edecektir.”
‘Tek kuruş vergi ödemeyen şirketler TMSF yönetiminde rekortmen oldu’
TMSF’nin bugün itibariyle Türkiye’nin 37 ilinde toplam 783 şirkette kayyımlık görevine devam ettiğini kaydeden Gülal, kayyım olarak yönetilen şirketlerde toplam 44 bin 415 şahsa istihdam imkanı sağladıklarını söyledi. Devraldıklarından bu yana şirketlerde hem istihdamı artırdıklarını, hem de yeni yatırımlara imza attıklarını söyleyen TMSF Başkanı Gülal, “Hain terör örgütünün denetimindeyken devlete tek kuruş vergi ödemeyen Erciyes Anadolu Holding, Koza Holding ve Aydınlı Hazır Giyim şirketleri Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde üst sıralarda yer almaya başladı. Bahsi geçen bu şirketler TMSF yönetimine geçtikten sonra yaklaşık 7 milyar TL vergi ödemesi gerçekleştirdi. Basiretli tüccar anlayışıyla bu müesseseleri yönetme görevimizi layıkıyla yerine getirerek yüzümüzü kara çıkarmayan çalışma arkadaşlarıma da bu vesileyle huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yönetimimizdeki şirketlerin, 2021 yılı ilk çeyreği itibariyle aktiflerinin toplamı 70.3 Milyar TL, öz kaynakları ise 29.7 milyar TL’dir. Bu şirketlerin TMSF’ye devredildiklerinden bugüne kadar aktif büyüklükleri yüzde 65, öz kaynakları ise yüzde 61 oranında artmıştır. TMSF denetimindeki şirketler, 2021’in ilk çeyreğinde cirolarını 10.3 milyar TL’ye, dönem kârlarını ise 1.4 milyar TL’ye çıkarmayı başarmıştır. Allah’a Hamd olsun ki, milletimizin emaneti olarak gördüğümüz şirketleri, yönetimini devraldığımız noktanın çok ilerisine taşıdık. Bu nedenle mutluyuz ve gurur duyuyoruz. Geçmişte teröre aktarılan kaynaklar; bugün milletimizin hizmetine aktarılıyor” ifadelerini kullandı.