Jones Lang LaSalle tarafından yayımlanan verilere göre, Avrupa, Orta Doğu ve Afrikalı şirketler 2020’de toplam 27 milyar Euro’luk (32 milyar dolar) gayrimenkul satışı gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki senenin biraz üstünde oldu.
Şirketin EMEA Birimi’nden Nick Compton, satışlara dair “şirketler sermayeyi güvenliğini sağlamak, pandemi sonrası iş planlarını desteklemek için portföylerini şekillendirmek amacıyla ellerindeki gayrimenkulleri satıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
Satışların üçte birinden fazlası ofis satışlarından meydana geldi, hacimler önceki yıla kıyasla yüzde 10 yükseldi. Real Capital Analytics verilerine göre, Avrupa’da ticari gayrimenkul satışları 2020’de yüzde 27 geriledi.
2020’de geniş çaplı karantinalar nedeniyle konaklama ve perakende şirketlerinin gelirleri hızla düşerek bilançolara zarar verdi ve sermaye artırım ihtiyacını ortaya çıkardı. Gayrimenkul satışı yapan şirketler arasında İngiliz John Lewis Partnership ve Matalan da yer alıyor.