Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64 artış gösterdi.
Yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artmaya devam ediyor. Yabancı yatırımcılar için, Türkiye’de enflasyonun artması sebebiyle konut alımının daha da kolaylaştı. Yabancı yatırımcının ilgisi ve güveni her geçen gün artarak devam ediyor. Aşılama çalışmalarının başarı ile sürmesi, turizm sezonunun devam etmesi ve farklı konut seçeneklerinin yabancı yatırımcının ülkemize yöneliminde etkili oldu.
İSTANBUL’U ANTALYA TAKİP ETTİ
Açıklanan verilere göre temmuz ayında yabancılara konut satışı toplamda 4 bin 495 olarak gerçekleşti. Gerçekleşen konut satışlarında 951 konut satışı ile İstanbul ilk başta yer alırken 931 konut satışıyla Antalya ikinci sırada bulunuyor. Sıralamayı 312 konut satışı ile Ankara, 217 konut satışı ile Mersin ve 158 konut satışı ile Bursa izledi. Bu noktada yabancı talebi giderek artmaya devam ediyor.
KONUT SATIŞLARINDAKİ DALGALANMA YIL SONUNA KADAR DEVAM EDEBİLİR
Türkiye genelinde temmuz rakamlarına göre, toplamda 107 bin 785 konut satışı gerçekleşti. Böylelikle toplam konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 azalarak 107 bin 785 oldu. Konut satışlarında başı yine metropoller çekiyor. İstanbul, 18 bin 884 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 10 bin 605 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 5 bin 782 konut satışı ve yüzde 5,4 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırayla 20 konut ile Ardahan, 28 konut ile Hakkari ve 66 konut ile Bayburt.
İLK DEFA SATILAN KONUT SAYISINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,3. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminin yarattığı belirsizlik ortamında yatırımcıların tedbirli adımlar atmaya özen göstermesi ilk defa satılan konut sayısında düşüşe neden oldu. Kurdaki dalgalanmalar yabancıya cazip gelirken, yerli yatırımcı için ise zorlayıcı bir unsur. Yüksek faiz ortamı ve maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıması tüketicileri etkiliyor.