in ,

Çiftçi Kalkınma Projeleri

Devlet tarafından hazırlanan kalkınma projelerinde hangi maddeler yer almaktadır ? Bu projeler tarım faaliyetlerini nasıl etkiler ?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre devlet; kalkınmayı sağlamak için bazı projeler hazırlar. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 11. Kalkınma Planı’nda tarımsal faaliyetleri ciddi oranda etkileyecek maddeler bulunmaktadır. 11. Kalkınma Planı 2019 ile 2023 yılları arasını kapsayacaktır.

Kalkınma Projesi Tarımsal Faaliyet Maddeleri Nelerdir ?

2019 ile 2023 yılları arasında tarımsal faaliyetler ve tarımsal destekler artacak. Tarım arazileri korunarak, etkin kullanımı sağlanacak. Ülke genelinde uygulanacak toprak etütleri ile sınıflandırma ve haritalandırma yapılacak.

Sulama alanlarının genişletilmesi ve korunması amacı ile yapılan çalışmalara öncelik verilecek. Suyun miktarının artırılması ve kalitesinin korunmasına yönelik çalışmalar da devam edecek. Küçük aile işletmelerinin korunması hedeflenirken tarım arazi kiralanmasına yönelik çalışmalar da sürdürülecek.

Tarımda su verimliliğinin sağlaması için damla sulama ve yağmurlama gibi modern sulama sistemleri yaygınlaştırılacak. Ayrıca tarımda su kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yürütülecek.

Bitkisel üretim arttırılacak. Bu kapsamda mazot ve gübre gibi malzemelerin maliyetlerinde ki değişimler dikkate alınacak. Kenevir başta olmak suretiyle lifli bitkilerin endüstriyel alanında sık sık kullanılması için çalışmalar yapılacak. Aromatik ve tıbbi bitkilerin üretimleri arttırılacak, pazarlaşma, markalaşma ve araştırma faaliyetleri desteklenecek.

Kalkınma Projesi ile hayvancılık geliştirilecek. Mera, yayla ve kışlakların tespiti yapılacak ve hayvanlara kaliteli yem üretimi sağlanacak. Kanatlı hayvan ürünlerinde pazar çeşitliliği sağlanacak  ve arıcılık sektöründe ürün çeşitliliği artırılacak, damızlık ihtiyacı karşılanacak.

Bitkisel üretimde yapılan bilinçsiz zirai ilaç kullanımına dair eğitimler verilecek. Kimyasal ilaç ve programlara alternatif olarak biyolojik ve biyoyöntem programları artırılacak. Tarımsal ürünlerin e-ticaretinin güvenilir ve etkin bir biçimde yürütülmesine yönelik çalışmalar da sürdürülecek.

Ormancılık alanında yangın ve hastalıklarla mücadeleye yönelik kapasite arttırılacak. Akıllı tarım teknolojileri başta olmak suretiyle yenilikçi ve çevreci üretim yöntemleri desteklenecek.

Devlet tarafından düzenlenen 11. Kalkınma Planı 2019 yılında 2023 yılına kadar ihracatını, tarım faaliyetlerini ve üretimini canlandırmak ve tarımdan kaynaklı ekonomiyi desteklemek için düzenlenmiştir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tasarlanan tarım faaliyetleri ve kırsal kalkınma projeleri de bulunmaktadır.

Kırsal yatırımların desteklenmesi programı, tarımsal amaçlı kooperatif uygulamaları, kırsal kalkınma kapsamında genç çiftçilerin desteklenmesi programı, Sivas-Erzincan kalkınma projeleri, Ardahan-Kars-Artvin kalkınma projeleri, kırsal alanda sosyal destek projeleri, hayvancılık projeleri gibi tarımsal faaliyetleri ve kırsal yaşamı canlandırıcı projeler bulunmaktadır.

Tarımsal üretiminizi canlandırmak ve çiftçi kalkınma projelerinden faydalanmak istiyorsanız, üretim yaptığınız tarım faaliyetine göre Tarım ve Orman Bakanlığı ya da İl veya İlçe Müdürlükleri ile iletişime geçerek sizlerde bu projelerden faydalanabilirsiniz.

2023 yılına kadar sürecek olan çiftçi kalkınma projeleri ve uygulamalarına şimdiden müracaat edebilirsiniz. Çiftçilik ve ya hayvancılık yapıyorsanız, kırsal alanlarda yaşıyorsanız, 11. Kalkınma Projesi ile sağlanacak olan desteklerden ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacak desteklerden faydalanabilirsiniz.

Türkiye’de elverişli topraklarda tonlarca üretim yapılmaktadır. Üretim aşamasında, çiftçiye destek olunması ve pazar çeşitliliğinin artması amacı ile devlet tarafından destekler sağlanmaktadır. Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin Cumhuriyet Döneminden itibaren önemi artmış ve ekonomik kalkınma için sanayiye verilen değer kadar tarıma da değer verilmeye başlanmıştır. Bu nedenle önemli kalkınma ve destek uygulamaları oluşturulmuştur.

Ne düşünüyorsunuz?

106 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

İzmir’de Ağır Hasar Gören Binalar Acil Olarak Yıkılacak

Tsunami Sigorta Kapsamında mı ? Zorunlu Deprem Sigortası Tüm Hasarları Karşılayacak mı?