in

Apartman Aidatı Hangi Durumda Ödenmez ?

Aidat neye göre tespit edilir ? Aidat ödemezsek ne olur ?

Ev alırken apartman aidatını da araştırmanız gerekir. Bazı apartmanlarda ya da sitelerde aidat ücreti alışılmışın çok üstünde olabiliyor. Özellikle sitelerde aidat ücretleri tek apartmanlara kıyasla çok daha fazla olabiliyor. Bunun için satılık ya da kiralık daire ararken aidat ücretini kesinlikle öğrenmeniz gerekir. Havuzu, bahçesi, otoparkı, güvenilirği ve spor salonu olan sitelerin aidat ücretleri bütçenizi zorlayabilir.

Aidat neye göre tespit edilir ? Aidat ödemezsek ne olur ?

Apartman Aidat Çizelgesi

Apartman aidat çizelgesi, site yönetimi tarafından hazırlanarak kiracılar ve ev sahipleri ile paylaşılır. Apartman aidat çizelgesini en kolay haliyle Excel üzerinden hazırlayabilirsiniz. Ayrıca özel programlar kullanarak da aidat çizelgesi hazırlanabilir. Aidat çizelgesini apartmanın duyuru alanına asarak apartman sakinlerinin ne zaman ne kadar ücret ödemesi gerektiğini açıkça ilan etmiş olursunuz.

Apartman Aidatı Hangi Durumda Ödenmez ?

Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. Bu konuyu yerinde belirleyerek belgeleyen kiracılar ve ev sahipleri konuyu mahkemeye taşıyabilirler. Hizmet alamadıkları hususları ayrı ayrı tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de müracaat edebilirler.

Apartman Aidat Kanunu

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde apartman aidat kanunu açıklanıyor.

Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka bir anlaşma olmadıkça:

  • Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
  • Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve tüm ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
  • Kat malikleri ortak yer ya da tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek ya da kendi bağımsız bölümünün durumundan dolayı bunlardan yararlanmaya gerek ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider ya da avans payını ödemeyen kat maliki ile ilgili, diğer kat maliklerinden her biri ya da yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin ya da onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle yararlanan kişinin kusurlu bir hareketi neden olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine ya da gidere neden olanlara rücu hakları vardır.

Ne düşünüyorsunuz?

112 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kanal İstanbul’un Çevresi İçin Planlamalar Yapılıyor

Devlet Bankalarından Beklenen Faiz İndirimi Geldi