Arsa hisse devri, arsa sahiplerinin sahip oldukları paylarını belli büyüklüklerde satış ve bağışlama yoluyla gerçekleştirilmesidir. Diğer mirasçı veya üçüncü kişilerce yapılacak olan devir işlemlerinde bir bedel belirlenmiş ve bu bedel karşılığında hisse devri gerçekleşecekse, bu işlem “satış” olarak bilinir. Fakat herhangi bir bedel belirtilmemiş, hiçbir ücret ödemeden anlaşma yolu ile yapılacaksa, “bağış” olarak bilinir. Arsa sahipleri, paylarının % 0,1 ila tamamını üçüncü şahıslara satış veya bağış yolu ile devredebilir. Ayrıca hisse sahiplerine de bağış yoluyla bu işlem gerçekleşir. Yani arsa hissesi nasıl devredilir? sorusu bağış ve satış yolu olarak cevaplanabilir.
Arsa Hisse Devri Nedir ?
Arsa hissesinin satışa çıkarılması ya da bağışlanmak istenmesi halinde, devredilecek payın yüzde kaç oranında olacağının kayıtlara geçmesi gerekir. Diğer gayrimenkul devirlerinde olduğu gibi bu işlemin kanuna uygun şekilde yapılması gereklidir. Devir işlemlerinin noterde ya da tapu müdürlüklerinde gerçekleştirmesi şarttır. İki kişi ve üzerinde mirasçının bulunduğu veya ebeveynlerden kalan bir mirasın satış işlemleri için iştirak şartı bulunmaktadır. Bu durum “Elbirliği” olarak tanımlanmaktadır. Eğer tarafların hemfikir olmadığı durum var ise; satış işlemlerinin gerçekleştirilmediği durumlar mevcuttur. Fakat arsa hissesinin sadece belirli oranının devredilecek ise iştirak bozulmadan diğer mirasçıya devir işlemleri yapılabilmektedir. Eğer iştirak bozulmak isteniyorsa, mirasçı dışındaki bireylere satış işlemi gerçekleştirilmesi mümkündür.
Arsa Hisse Devrinde Miras Payı
Arsa hisse devrinde, kardeşler arasında hisse devri veya mirasçıların paylarının bulunduğu bir arsa için yapılacak ise; iştirak bozulmadan bağış ya da satış şeklinde hisse devredilebilir. Arsa hisse devri sözleşmesi iştirak hakkında duruma bağlı olarak mirasçılarla ve mirasçı olmayan üçüncü kişilerle yapılabilir.
Mirasçıların dışında bir kişiye yapılacak olan satışlar, iştirakin feshi işlemi yapılmadan mirasçıların tamamının katılımı ile yapılması mümkündür. Eğer mirasçıların hepsinin katılımı halinde yapılması istendiği takdirde, iştirak kendi kendine bozulmuş olacak ve satış harcı dışında herhangi bir harç talep edilmeyecektir.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde hisse devri yapılabilmektedir.
Arsa Hisse Devrinde Gerekli Olan Belgeler
Arsa hissesi devir işlemlerinde herhangi bir problem yaşanmaması için devir belgelerinin eksiksiz bir şekilde hazırlanması gereklidir. Tarafların gerekli evraklarla beraber noterde ya da Tapu Müdürlüğü’nde bulunmaları gerekir. Arsa hisse devri sözleşmesi için hissenin nasıl ve ne kadarlık bir kısmının devredileceği kayıtlara geçirilir. Noterden tapu hisse devri için gerekli evraklar şöyledir:
- Vergi Dairesi tarafından tapu hissesinin devri için temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi için verilmiş bir belge,
- Tarafların herhangi bir temsilcisi işleme katılmış ise, temsile dair hazırlanmış belge,
- Hissesini devredecek ve hisseyi devir alacak kişilerin nüfus cüzdanları,
- Vergi numarası bulunan evraklar,
- Şahısların vesikalık fotoğrafları gereklidir.