in

Asmolen Nedir ?

Asmolen Türleri Nelerdir ? Asmolen Döşemenin Avantajları Nelerdir ?

Asmolen, tavan inşası yapılırken döşemelerin aralarına yerleştirilen tavanın daha düzgün durmasını sağlamak için doldurulan malzemeye verilen addır.

Asmolen Döşemenin Özellikleri

Asmolen döşeme yapılarak düz bir tavan oluşturulur. Tavanların daha hoş, daha düz bir biçimde görülmesini sağlar. Asmolen döşemede dişlerin arası boş bırakılmamalıdır. Boşluklara dolgu ürünü olarak boşluklu beton briket, gaz beton, boşluklu pişmiş kil, köpük gibi bu iş için özel üretilmiş, standart boyutlu hafif bloklar yerleştirilir. Bu sayede düz bir tavan görünümü elde edilir. Asmolen döşeme bunun yanı sıra ses ve ısı yalıtımı gibi yararlı özelliklere sahiptir. Asmolen döşemeler statik ve betonarme hesaplamalara dahil olmaz. Asmolen döşemeler dişli döşemelerin arasında yer alır. Bunun dışında dolu döşemelerde vardır.

Asmolen Türleri Nelerdir ?

Asmolen döşemenin farklı türleri vardır. Çok çeşitli malzemelerden, farklı geometri ve boyutlarda üretilebilmektedir. Bazı asmolen çeşitleri ise şunlardır; Strafor asmolen en hafif türüdür. En sorunlu tür de budur. Bunun sebebi sıvasını tutturması zahmetlidir. Bu nedenle sıva filesi kullanılması önerilir. Yangına da dayanıklı değildir. Ve en az iki cm yangına dayanıklı sıva kullanılması gereklidir. İşçiliği en az olan türdür. En ağır asmolen ise kilden yapılandır. En çok tercih edilen alternatif ise gazbeton asmolen ve hafif betondur. Asmolen döşemeler plak döşemelere nazaran daha ağırdır, onun kadar rijit (hiçbir etkiye maruz kalmayan, kuvvet etkisi altında biçim değiştirmeyen, biçimini koruyan cisimler) değildir. Yapıyı etkileyecek olan deprem yapı ağırlığı ile doğru orantılı olması sebebiyle, asmolen döşemelerde deprem ağırlığı, plak döşemelere nazaran daha çoktur. Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri tutan ana kirişlere geçirilir. Bu nedenle diş taşıyan bu ana kirişler, taşımayanlara göre deprem zamanında daha fazla etkilenirler. Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri çoğunlukla tavandaki kiriş sarkmasını önlemek amacıyla diş yüksekliğinde hazırlanır. Yüksekliği az genişliği ise çok olan yastık kirişler oluşur.

Asmolen Döşemenin Avantajları

  • Asmolen döşemelerde kalıp işçiliği çok azdır ve hazırlanması hızlıdır,
  • Sıva, boya maliyetleri de düşüktür,
  • Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi oldukça az yayar,
  • İyi bir ölçüde sağlıklıdır,
  • Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir,
  • Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
  • Kalıp maliyeti düşüktür.
  • Döşeme üstündeki duvar yüklerini taşıtmak basittir.
  • Sıva ve boya yerleri oldukça az olmasından maliyeti de düşüktür.
  • Kat kalıp planındaki dişlerin birçoğu için tek çizim ile hesap oluşturulması yeterli olacaktır.

Asmolen Döşemenin Dezavantajları

  • Asmolen döşemeler diğer plak döşemelerden çok daha ağırdır.
  • Daha fazla blok maliyeti çıkarır.

Ne düşünüyorsunuz?

251 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Banyoda Yerleşim Planı Nasıl Olmalı ?

Saçak Seviyesi Ne Demek ?