Bir sözleşme yapılırken taraflardan diğerine bir miktar para verdiğine rastlanılmaktadır. Günlük dilde sık sık “kaparo” olarak nitelendirilen bu bedel ya sözleşmenin kurulduğunu ispat (bağlanma parası) ya da taraflardan birine sözleşmeden cayma hakkı tanımak (cayma parası) olarak verilmiş olabilir. Bu kapsamda cayma parası taraflardan birinin sözleşmeden serbestçe dönülmesi karşılığı diğer tarafta kalmak üzere yapılan ödemeyi ifade eder.
TBK md 178 ‘de şöyle yapılmıştır; “Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.
CAYMA PARASI TESLİM TUTANAĞI
(SATIŞ)
Tarih : …../..…/……..
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
adresindeki gayrimenkulün satılması için satıcı ve alıcı arasında mutabakata varılmıştır.
Satış işlemlerinin başlatılabilmesi için gayrimenkulün maliki ……………………… …………………….. adına ………………………………………….(Bundan böyle “Emlak Şirketi” olarak anılacaktır) tarafından …………………….. TL tutarında cayma parası alınmıştır. Böylelikle Emlak Şirketi gayrimenkulün tüm pazarlama faaliyetlerini durduracaktır.
Alıcının satıştan vazgeçmesi halinde bu bedel Emlak Şirketi tarafından irad kaydedilecektir. Satış işleminin gerçekleşmesi durumunda, Emlak Şirketi, bu bedelden hizmet bedelini mahsup ettikten sonra, kalan bakiye tutarı alıcıya teslim edecektir.
Satıcı ve Alıcı, kanuni sonuçlarından kendileri sorumlu olmak suretiyle, cayma parasının Emlak Şirketi uhdesinde kalmasına onay vermişlerdir.
Gayrimenkul satış bedeli : …………………………………………………. (………………………………………………..) dir.
Alıcının
Adı-Soyadı : …………………
T.C.K.N. : …………………
Adresi : …………………
Tel : …………………
Yukarıdaki koşullarda belirlenmiş bu tutanağın gereklerini kabul ediyoruz.
Emlak Şirketi ALICI
Gayrimenkul Danışmanı