in

Çekme Kat Nedir ?

Çekme Kat Projeye Nasıl Dahil Edilir ?

Çekme Kat Ne Anlama Gelir ?

Bir yapının çatı ve en üst katı arasında bulunan yapı modeline çekme kat denir. Çekme katın dört bir tarafı balkonla çevrili yapılmaktadır. Çekme kat benzer şekilde terasın ortasında da olabilir. Çekme kat aslında bağımsız bir kat olmayıp çoğunlukla tek bir kısım ya da daire gibi kabul gören bir birim içerisinde inşa esnasında veya çoğu zaman sonradan eklenmiş bir kat türüdür. Çoğunlukla bir yapı ya da tavan yüksekliği olan ve iki kat olabilecek yeterliliğe sahipse bu durumda daire içine kısmi çekme kat yapımı bir alternatif olabilir.

Çekme Kat Projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Her bina veya daire içerisine herhangi bir özen göstermeksizin yapılan çekme kat inşasının önlenmesi ve bilhassa gerçekleşebilecek bazı risklerin daha önceden engelleyebilmek ve önüne geçebilmek adına devlet tarafından düzenlenmiş bir çekme kat yönetmeliği de söz konusudur. Bu yönetmeliğe göre bir bina ya da ev içine yapılacak çekme katların büyüklüğü veya çevreleyeceği bölge daha önceden belirlenmiştir.

İmar kanununda çekme katın şöyle tanımlanır: İnşa edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmış çekme kattır. 2981 sayılı kanuna göre af kapsamına dahil edilerek aynen ya da ıslah edilerek muhafazası mümkün olan çekme katlar da mevcut çekme kat kabul edilir. Yapılarda bulunan çekme katların tapu kaydının olması gerekir. Ancak çoğu çekme katların tapu kaydı henüz bulunmamaktadır. Ve çekme katın tapuda kaydı yoksa yapıda projeye aykırılık söz konusudur. Bu problemi çözüme ulaştırmak için bağlı olunan belediyeye, çekme kat projesini dahil ettirmek gereklidir.

Çekme Katın Projeye Eklenmesi

Çekme kat teras kullanım hakkı almak için projeye dahil ettirmek gereklidir. Projede değişiklik yapmak ihtiyacını doğurur. Bu işlem ise belediyeler tarafından yapılmaktadır. Yapıda uygulanan proje üzerinde herhangi bir değişiklik yaptırmak istiyorsanız bu durum için atacağınız ilk adım belediyeye başvuru yapmanız gerektiğidir. Belediye müracaat sonrası proje değişikliği gerçekleştiği süreç içerisinde çekme kat tapuya kayıt edilir. Eğer çekme katın tapuya dahil edilmediği tespit edilirse, çekme kat kaçak yapı statüsünde değerlendirilip kaçak yapı olarak kabul edilecektir. Tapu kaydı olmayan bir çekme kat herhangi bir denetim esnasında tespit edilirse kaçak yapı olduğu için belediye tarafından yıkım kararı alınır. Aynı zamanda ev sahibine de idari para cezası uygulanır. Hem katın yıkılmasına engel olmak hem de herhangi bir para cezası ile karşılaşmamak adına çekme katın belediyeye bildirilmesi zaruri bir önem taşımaktadır.

Ne düşünüyorsunuz?

270 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kamu Konutları Ve İmarlı Arsalar Satışta !

Transitional Dekorasyon Nedir ?