Düzenleme ortaklık payı İmar Kanunu’nun 18. Maddesine göre sınırları belirlenen bir uygulamadır. Düzenleme ortaklık payı oranı yüzde 45’tir. Bu oran yüzde 35 ile başlayıp yüzde 40 ve son şeklinde de yüzde 45’e yükseltilmiştir.
Düzenleme Ortaklık Payı Nedir ?
Düzenleme ortaklık payı oranı 17.12.2003’de yürürlüğe girmiştir. İmar planlarında bölgede oturan insanların sosyal veya zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek alanlara yer verilmesi, bu yönde düzenleme ve planlamalar yapılmasıdır. Bu alanlar; park, cami, otopark, meydan, bahçe vb. gibi alanlardır. Düzenleme ortaklık payı daha önceden veya sonradan da yapılabilmektedir. Düzenleme ortaklık payına insanların ortak yararlanabileceği alanlara yer verilmesi açısından ihtiyaç vardır. Kısaca DOP denilen düzenleme ortaklık payı kim tarafından düzenlenir diye merak edenler için ilgili valilik veya belediyeler tarafından DOP planlamaları yapılmaktadır.
DOP Nasıl Yapılır ?
Valilik veya belediyeler ihtiyaç olan alanlarda ortaklık payını imar planlarına dahil etmektedirler. Ortak payını yeni bir planlamada yaptıkları gibi bazı durumlarda var olan bir planın bir kısmı için bu alanlar dahil edilebilmektedir. İlgili birimler DOP kapsamında ilgili alanlarda yaşayan vatandaşların parsellerinden bir kısmı kullanılarak yapılır. Bu düzenlemeleri valilik veya belediyeler derin planlamalar ve onay sonucu hayata geçirmektedir.
Düzenleme ortaklık payı uygulamaları ilgili yetkililerce yapılmaktadır. Umumi hizmetlerin devreye alınması için uygulanan düzenleme ortaklık payı nasıl uygulanır dediğimizde taşınmaz sahiplerinin arsalarını imara uygun hale getirerek araziden bedelsiz bir şekilde yüzde 45’e kadar bu hizmetler için kesinti yapabilmektedir.
DOP Oranı Kaçtır ?
Son gelen düzenlemeye göre imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı oranı yüzde 40’dan yüzde 45’e çıkmıştır. Daha önce kesilmiş DOP yüzde 45’den az ise belediyelerin bunu yüzde 45’e çıkarma hakkı mevcuttur.
DOP oranı, düzenleme yapılması planlanan alana giren bölgelerin yüzölçümlerinin toplamının imar parsellerinde ayrılan alanların yüzölçümlerinin toplamından çıkarılması ile yapılır.
DOP oranı yüzde 45’tir ancak yetkililer bu oranın hepsini kullanmak zorunda değildir. Bu oran ihtiyaca göre belirlenmektedir ancak en çok yüzde 45 olması gereklidir.
DOP Oranı Nasıl Hesaplanır ?
İlk önce düzenlenecek alanlar belirlenir. Bölgenin toplam yüzölçümü belirlenir akabinde imar parsellerinde ayrılan alanların yüzölçümü toplamından çıkarılması şeklinde DOP oranı hesaplanmaktadır.
DOP uygulaması için öncesinde bölgenin hangi umumi alana ihtiyacı olduğu tespit edilmeli, akabinde yapılacak planlamalara göre DOP oranı belirlenmelidir. Eğer bölgede park, bahçe, meydan vb. gibi bir alana ihtiyaç yoksa DOP uygulanamaz. DOP hakkında alandaki tüm parsel sınırları kaldırılır. DOP uygulaması ile parsel sınırları tek parsel haline dönüştürülür.