in

Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Ödenir?

Kapora Geri Verilir Mi ?

Ev kiralama işleminde taraflar arasındaki anlaşmanın bir bağlayıcısı olarak verilen kapora, kiralanmak istenen evi belirli süreliğine potansiyel kiracılar için ulaşılmaz kılmaktadır. Kapora vasıtası ile ev sahibi, potansiyel kiracının niyetinin ciddi olduğu anlamakta ve evi belirli bir süreliğine rezerve etmektedir.

Kapora Nedir ?

Kapora, hukukta “güvenmelik” olarak geçer. Kesin sözleşme yapılmadan önce mal ya da hizmeti rezerve etmek için hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödenen ücrettir. Ev kiralarken de aynı sistem işlemektedir. Kiralamak istediğiniz evin sahibine bir miktar ücret ödeyerek evi belirli süreliğine rezerve etmiş olursunuz.

Bu ödeme, kiralama işlemini garanti altına almak adına yapılmaktadır. Olası sorunların yaşanmaması için verilecek bu miktarın, bir sözleşme ile belgelenmesi gereklidir. Kapora sözleşmesinde, potansiyel kiracının diğer tarafa güvence miktarı olarak ödediği tutara, geçerli olacağı süreye ve diğer bilgilere yer verilmektedir.

Ne Kadar Kapora Verilir ?

Kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamiyle ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %10 ile %25’i arasında bir tutar istenebilmektedir.

Kiralayacağınız ev için ödeme yapmadan önce mutlaka sözleşme yapmanız gereklidir. İster gayrimenkul danışmanı ister ev sahibi ile anlaşma durumunda olun, sözleşme olmadan ödeme yapmamalısınız.

Sözleşmede aşağıdaki bilgilerin açıkça ifade edilmesi gereklidir.

  • Ödendiği tarih,
  • Kiralamanın gerçekleşeceği tarih, yani kapora geçerlilik süresi,
  • Sözleşmeyi imzalayanların kimlik bilgileri ve imza,
  • Tutar,
  • Cayma bedeli.

Kapora Geri Verilir Mi ?

Ortada sözleşme yoksa kaporanın tüm inisiyatifi satıcıdadır. Kira veya satış kontratı yapmak için anlaşılan süre geçilirse mülk sahibi, kaybettiği zamanın bir telafisi olarak kaporaya el koyabilir.

Ödediğiniz miktarı geri alabilmek için sözleşme yapmanız gerekir. Sözleşmede uzlaşılan cayma bedeli, evi kiralamaktan vazgeçerseniz geri isteyemeyeceğiniz para miktarını ifade eder. Sözleşmeniz olduğu takdirde, karşılaşabileceğiniz haksızlıklar karşısında yasal olarak hakkınızı aramanız mümkün olabilir.

Kiracının vermiş olduğu ücreti geri almanın bir diğer yolu da ev sahibinin, mülkünü kiralamaktan vazgeçmesidir. Bu noktada etik olarak ev sahibinin aldığı miktarı geri ödemesi gerekir.

Kiracıların telefonla yaptıkları görüşmeler üzerinden kapora ödemesi tavsiye edilmez. Yüz yüze görüşmeden ve sözleşme imzalanmadan ödenen bedeli geri almak için yasal bir dayanak bulunmamaktadır.

Ne düşünüyorsunuz?

124 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

İş Yeri Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Kiralanan Evin Çevresinin Sosyal Olanakları Neden Önemli ?