Ev sahibi konut ihtiyacı, işyeri ihtiyacı, esaslı tamir, tekrar inşa ya da tadil, kira bedelinin ödenmemesi gibi durumlarda evin tahliyesini talep edebiliyor.
Kiracı ise kendisine yapılan tahliye bildirimine rağmen evi boşaltma konusu ile ilgili zorluk çıkarabiliyor. Bu durumda ev sahipleri evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyunu keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor.
Kiracı kirayı ödemezse ev sahibi su ya da elektriği kestirebilir mi ?
Kira sözleşmesi satım sözleşmesinden farklı… Keza kira sözleşmesinde mülkiyet nakledilmemekte, mülkiyet devredende kalmak şartıyla sadece kullanma ve faydalanma hakları devredilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu, taşınmaz mal maliklerine, kiracılarının elektrik ve suyunu kesme hususlarında bir hak tanımıyor.
Kiralayanla kiracının birbirlerine karşı borçları bulunmaktadır. Kiracının borcu kira bedelini ödemek, kiralayanın borcu ise kiralananı kullanmaya elverişli şekilde kiracıya teslim ile bu halde muhafazadır. Kiracının kira bedellerini ödememesi durumunda ona karşı uygulanacak müeyyide ise yasalarda gösterilmiştir. Yani dairenin elektriğini ya da suyunu kesmek müeyyide değildir.
Bu kapsamda iki şeyi birbirinden ayırmak gerekir. Kiralayan kiracısını cezalandırmak amacı ile elektriği, suyu kesemez, yani kiralanan elektrik ve suyu ile birlikte kiraya verilmişse yine elektrik ve su ile kullanılır. Evde birçok tesisat mevcuttur. İş bir tek ilgili idare ile mukavele yapmaya kalmıştır, bu evde elektrik ya da su var demektir. Dolayısı ile işin doğrusu da idare ile mukavelenin kiracı tarafından yapılmasıdır. Zira elektrik olsun, su olsun idareye karşı bir borç doğduğunda borçlu mukaveleyi yapan kişidir. Yani kiracı elektrik ya da su borcunu bırakıp giderse idare, sözleşmeyi yaptığı kişiden bu parayı ister. Şayet kiralayan mukavele yapmışsa, borç kiralayanındır. Dolayısı ile kiralayanın böyle bir riske girme mecburiyeti de yoktur.
Ayrıca, mal sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum “suç” olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğar. Ancak, konut sahibinin ön ödeme cezasını ödemesi durumunda dava açılmaz.
Buna karşın abonelikler üstünde değilse bile kiracı elindeki kira kontratı ile kendi adına abonelik bağlatabilir. Bu nedenle konut sahibinin kiracısını çıkarmak için abonelikleri iptal ettirmek yerine duruşma gününü beklemesi gerekir.
Sonuç olarak mülk sahibi, kiracıyı cezalandırmak ya da zorla tahliye ettirmek amacı ile aboneliklerini iptal edemez, sadece kiracının mukavele yapması için kendi mukavelesini feshedebilir.