in

Ev Sahibi Kiraladığı Eve Kiracısının İzni Olmadan Girebilir Mi ?

Kiraladığı Eve Kiracısının İzni Olmadan Giren Ev Sahibi Ceza Alır Mı ?

Türkiye’de konut sahipleri ile kiracılar arasında bazı nedenlerden dolayı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Bu anlaşmazlıkların çözüm yolunu hukuk kuralları kapsamında aramayanlar, ağır cezalar ile karşılaşabiliyorlar.

Ev sahibi olmak, kiralanan konut ile ilgili istenildiği gibi hareket edilebileceği anlamına gelmiyor. Konuyu bu şekilde yorumlayanlar, bazen konut dokunulmazlığı kuralını ihlal etmiş sayılıp hapis cezası ile karşılaşabiliyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmelerinde taraflar haklarına göre hareket etmek zorundalar.

Kira sözleşmesi imzalandığında, kiralanan evin kullanım hakkı ücreti karşılığında kiracıya devredilir. Ev sahipleri kiraladıkları evler üzerinde sınırsız bir hak sahibi olmazlar. Kiracıların haklarına riayet edilmelidir.

EV SAHİPLERİ KİRALADILARI EVLERE İSTEDİKLERİ GİBİ GİREMEZLER

Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer ilişkili kanunlara göre konut dokunulmazlığı ihlali ciddi bir suçtur. Ev sahibi dahi olsa kiracısının izni olmadan kendi mülkiyetinde olan eve dilediği gibi girme hakkına sahip değildir. Buna uymayan konut sahipleri ciddi bir suç işlemiş olurlar.

KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ

Bir konut sahibi hangi nedenle olursa olsun kiracısı evde yokken kapıyı çilingir yardımı ile açarak eve giremez. Bunu yaparsa konut dokunulmazlığı ihlali suçunu tam anlamıyla işlenmiş demektir. Kiracının hukuki süreç başlatması durumunda konut sahibi ile ilgili hapis cezası dahi verilebilir.

ÇİLİNGİR BİLE CEZA ALIYOR

Kiralanan evin kapısının bir çilingir yardımı ile açılması durumda yalnızca konut sahipleri değil o evin kapısını açmaya yardım eden çilingir dahi suçlu bulunmaktadır. Yargıtay hükümlerine göre kiracının izni olmadan konut sahibinin yönlendirmesi ile kilidi açan çilingirler eve girmezlerse herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmıyorlar.

Ancak kapı açıldıktan sonra çilingir eve girerse suça iştirak edilmiş sayılıyor ve konut sahibi gibi cezalandırılabiliyor. Ayrıca çilingirler bir evin kapısını açmadan önce talep eden kişinin o evin sahibi olup olmadığını öğrenmekle yükümlüdürler.

10 AY HAPİS CEZASI

Konut dokunulmazlığı ihlali suçu önemli suç türlerinden birisi olarak görülüyor. Geçmişte benzer şikayetlerle görülen davalarda kendi evine kiracısının izni olmadan giren konut sahiplerine 10 ay hapis cezası verildiği dahi oldu.

Ev sahiplerini haklıyken haksız duruma düşüren konut dokunulmazlığı ihlali suçu için dikkatli olmaları gerekiyor. Kiralama işlemi ile o evin kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi durumu gerçekleşiyor. Bundan dolayı da konut sahipleri kiraladıkları evlerde sınırlı haklara sahip oluyorlar.

Ne düşünüyorsunuz?

258 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kars Merkez’de 202 Adet Konut Satışta !

En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı Hangi Bankada ?