in

Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir ?

Kiradan Düşme İşlemi Nasıl Yapılır ? Kiradan Düşülemeyen Masraflar Nelerdir ?

Türkiye’de her gün ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları mahkemeye taşınıyor. Bu anlaşmazlıklar genelde kiralanmış bir evde kiracının yaptığı bazı masrafları kiradan düşmek istemesinden kaynaklanıyor. Peki kiracının bazı masrafları kiradan düşme hakkı var mıdır ? Hangi masraflar kiradan düşülebilir ?

Hangi Masraflar Kiradan Düşülür ?

Gayrimenkul hukukuna göre bir konut kiralanmadan önce konut sahibi tarafından kullanıma uygun haline getirilir. Bu durum kiralama süresince de geçerlidir. Kira geliri elde eden konut sahibi mülkiyetinde bulunan evi belirli bir standardın üzerinde tutmak zorundadır. Kiralama süresince evde çıkan bazı önemli arızalarda mesuliyet konut sahibine aittir. Kiracılar bu arızayı giderip kiradan düşebilmektediler.

Kiracının bir evde yaptığı her masrafı da kiradan düşmek gibi bir hakkı yoktur. Bunun bazı kuralları bulunmaktadır. Tesisat ya da kombi gibi masraflar kiralardan düşülebilir ancak keyfi harcamaları kiradan düşmek olası değildir. Örneğin boyadan kiracılar mesuldür ve konut sahibi bunu karşılamak zorunda değildir.

Eşyalı konut kiralaması işleminde ise durum farklıdır. Hem konut hem de eşyalar kiralandığı için eşyaların tamamında çıkacak tüm arızalardan konut sahipleri sorumlu olurlar. Kiracı böyle bir durumda evde tamirat yaparsa bunun bedelini kiradan düşebilirler.

Hangi Masraflar Kiradan Düşülemez ?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez. Ev içerisinde bir yenilik gerçekleştirildiği zaman ortaya çıkan masraflar da kiracıya aittir.

Kiracının kira sözleşmesinde belirlenen şartlara uygun bir şekilde evi kullanması şarttır. Evin belirlenen şartlara göre özenle kullanmadığı anlaşıldığında gayrimenkul sahibi durumun düzeltilmesi için kiracıya 30 gün süre tanır. Belirtilen süre içerisinde kiracının evi hatalı kullanım biçimi değişmediği takdirde gayrimenkul sahibi, kira sözleşmesini fesh edeceğini bildirebilir. Kiracının eve kasten zarar vermesi halinde ise konut sahibi, yazılı bildirim yolu ile kiracının tahliyesini talep edebilmektedir.

Kiradan Düşme İşlemi Nasıl Yapılır ?

Ev için yapılan masrafların kiradan nasıl düşülebileceği de merak ediliyor. Bunun yolu hukuken net olarak çizilmiştir. Kiracı evde bir arıza meydana geldiği zaman bunu konut sahibine bildirmekle mükelleftir. Bu arızanın konut sahibi tarafından uygun bir sürede giderilmesi gerekir. Ev sahibi kiracının bu bildirimine rağmen herhangi bir girişimde bulunmaz ise bu tamirat kiracı tarafından yapılır. İlgili tamirata dair fatura da konut sahibine gönderilerek kiradan düşme işlemi gerçekleştirilir.

Ne düşünüyorsunuz?

207 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

İzmir Deprem Konutlarında Son Durum

Sözleşme Bittiğinde Anahtar Teslimi Önemli !