in

İş Yeri Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Yeni işiniz veya var olan işletmenizi yenilemek için kiralık yeni bir yer mi arıyorsunuz ? Öyle ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar haberimizde…

İş yeri kiralama kararı, genellikle uzun süreliğine kiralanması planlandığı için özenle verilmelidir.

İş yeri kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar;

İşinize Uygun Bir Muhit Seçin

Çalışma alanına göre bir lokasyon seçmek, işin devamlılığı açısından önem taşır. Aynı sektördeki firmaların bulunduğu bir konum seçilmesinde fayda vardır. Böylece benzer hizmet veya ürüne ihtiyaç duyan müşterilere daha kolay ulaşılabilir. Lokasyona karar verirken ulaşım ve tedarik noktalarına yakınlık da göz önünde bulundurulabilir.

Kira Sözleşmesine Dikkat Edin

Kira sözleşmesinde kira bedeli, kiralamanın başlangıcı ve hangi demirbaşlarla beraber kiracıya teslim edildiği gibi maddeler yer alır. İş yeri kira sözleşmesi imzalanmadan önce kiralama müddeti, kira artış oranı gibi kiracının sorumluluklarını belirten maddelere dikkat edilmesinde yarar vardır. Ayrıca iş yerini yeni bir kişi satın aldığında kullanma ihtiyacı doğarsa kira sözleşmesini feshedebilmektedir. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için kira sözleşmesine şerh düşülebilir. Böylece iş yeri kiracısı sözleşmede belirtilen süreye kadar gayrimenkulü tahliye etmek zorunda kalmaz. Daha sonra ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde kolaylık sağlamak için iş yeri kira sözleşmesi noter huzurunda imzalanmalıdır.

Masrafları Öğrenin

Kiralamadan önce masrafları kimin ödeyeceği yapılması gereken tadilatların ne olduğu konuları ile ilgili gayrimenkul sahibi ile anlaşılır. İş yerinin aidatı ve ortak kullanımlı ofis ise diğer giderlerin ne olduğu ile ilgili bilgi alınabilir. İş yeri kiralarının bankaya yatırılma zorunluluğu vardır. Kiranın yatırılacağı banka hesap bilgilerinin ve tarihin sözleşmeye eklenerek ileride herhangi bir problemle karşılaşılmaz.

Çevresel Şartları Değerlendirin

İş yerinin sahip olduğu çevresel imkanlar da kiralama kararında belirleyici unsurlardan biridir. Faaliyet gösterilen iş sahasına göre ihtiyaç duyulabilecek depolama alanı, otopark veya güvenlik gibi imkanların varlığı da değerlendirilmelidir. İş yeri içindeki mutfak, toplantı odası ya da ortak kullanım alanı gibi yerlerin yeterliliğine de dikkat edilebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

224 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Kira Kredisi Nedir ? Kira Kredisine Nasıl Başvurulur ?

Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Ödenir?