in

Kadastro Nedir ? Kadastro Ne İşe Yarar ?

Kadastro Neden Yapılır ? Kadastro Zorunlu mudur ?

Kadastro Nedir?

Düzenli ve sağlam bir tapu sicili oluşturmak amacı ile bir ülkedeki bütün arazi, arsa ve mülklerin yerlerinin, alanlarının, sınırlarının, değerlerinin ve hukuksal durumlarının devlet eliyle saptanıp plana bağlanması işidir.

Taşınmaz olan mülklerin sınırı ve değerinin devlet bünyesinde planlanarak meşru kılınmasına kadastro denmektedir. Daha basit bir anlatımla belli bir bölgedeki arsaların kaydının tutulması şeklinde de ifade edilebilir. Bu doğrultuda arsanın niteliği ve büyüklüğü ile beraber değeri, hukuki hakları ön plana çıkarmaktadır. Buna bağlı olarak devlet kapsamında planlı şekilde işlem yapılarak kayıt altına alınır. Bütün taşınmaz malların harita ve arazi üzerinden ele alınması suretiyle, hukuki durumları ile birlikte üzerindeki hakların belirlenmesi noktasında prosedür gerçekleştirilir.

Kadastro Türleri Nelerdir ?

Mülk ve taşınmaz konusu ile ilgili yapıların değerleri ile birçok farklı unsuru açısından farklı kadastro türleri bulunmaktadır.

  • Toprağın değerini belirleme işlemine mali kadastro denir.
  • Toprak üzerindeki hakları belirleme işlemine hukuki kadastro denir.
  • Toprağın ölçümü, parçası ve konumunu belirleme işlemine ise geometrik kadastro denir.

Mülkiyetin tespiti ve vergisi ile birlikte değeri üzerinden ele alınan farklı türler, kadastro kapsamında işleme tabi tutulur. Bu doğrultuda kadastro türleri politikaya bağlı olarak tanımı üzerinden değişkenlik göstermekte ve buna göre ele alınmaktadır.

Kadastro Neden Yapılır ?

Kadastro birçok farklı neden doğrultusunda ele alınmakta ve devlet yönetimi kapsamında uygulanmaktadır.

Tapusuz olarak geçen, tapuya kaydedilmemiş taşınmazları kayıt altına almak.
Tapulu taşınmazlardaki kayıtlarda meydana gelen değişikliği tespit etmek ve kayıtları yenilemek.
Taşınmazlar adına kadastro planlarını ele almak.
Taşınmazların hak sahiplerinin kimler olduğunu belirlemek.

Bu gibi nedenlerden kaynaklı kadastro yasal yürürlük kapsamında büyük bir öneme sahiptir. Devlet denetimi altında taşınmaz için yapılan tespit ve kayıt ile birlikte, ileride yaşanabilecek olası sorunlara karşı çözüm elde edilir.

Kadastro Ne İşe Yarar ?

Taşınmazlar açısından kadastro büyük bir öneme sahiptir. En önemli hususlardan biri henüz kayda geçmemiş, tapusuz olan taşınmazların tapulu hale gelmesidir. Bu sayede taşınmaza sahip olan kişiyi belirlenmek suretiyle, meydana gelebilecek olası tartışma ve problemler başlamadan biter. Aynı zamanda tapuda taşınmazlarda daha sonra meydana gelebilecek değişiklikler neticesinde problem yaşanmaması için, tespit yapılır ve kayıt yenileme işlemi gerçekleşir. Taşınmazların kadastro içeriğinde kayıt altına alınması, ileride üzerine çıkacak olan kat kapsamında da yasal işlemlerin gerçekleşmesine fırsat tanır.

Kadastro Zorunlu mudur ?

Kayıt altına alınmamış tüm farklı taşınmazların kayda geçmesi gereklidir. Bu nedenle devlet denetimi altında bulunan tüm taşınmazlar için kadastro bir mecburiyettir. Bu sayede kadastro içeriğindeki taşınmazların mülkiyetinin kime ait olduğu kolayca tespit edilebilmektedir.

Ne düşünüyorsunuz?

227 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

En Çok Bilinen 20 Ev Dekorasyon Tarzı

Gayrimenkul Sektöründe Faaliyet Gösteren Kadınlar Pandemi Sürecinden Nasıl Etkileniyor ?