in

Kentsel Alan Nedir ?

Toplu yerleşim alanı, kent-bölge, kentsel yığılma, metropoliten alan şeklinde de adlandırılan kentsel alanlar, yapılı bir altyapıya ve büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip olan bir yerleşim yerine denmektedir. Kentleşme sonucu oluşan kentsel alanlar, kent morfolojisi tarafından dört ayrı kategori ile gruplandırılmaktadır. Bu dört ayrı kategoriye aşağıdaki listede yer verilmiştir:

  • Şehirler,
  • Kasabalar,
  • Konürbasyonlar,
  • Banliyöler.

Dünyada bulunan en büyük kentsel alanlar arasında başta Tokyo gelmektedir. İkinci olarak Delhi, akabinde Seul, Cakarta, Manila ve Mumbai takip etmektedir.

Kentsel Alan Nasıl Belirlenir ?

İnsanların yaşama alanı olarak seçtiği bölgeler iki gruba ayrılmaktadır: kırsal alanlar ve kentsel alanlar.

Kentsel alanları ayrıştıran en önemli özellik, artık kırsal bir alan olarak sınıflandırılamamasıdır. Kentsel alanlar, insanların genel olarak daha sıkışık bir şekilde yaşadığı bölgelere denmektedir. Şehir yerleşmeleri daha az yer kaplamaktadır. Başka bir deyişle, kentsel alanların belki de en büyük ayırt edicisi kapladığı mekânın azlığıdır. Kentsel alanlarda hastane, eğitim kurumu, dini mekan, kültürel aktivite, spor etkinlikleri ve benzeri yaşam imkânları kırsal alanlar ile karşılaştırıldığı zaman çok daha fazladır. Bu imkânlardan en önemlisi ve nüfus söz konusu olduğu zaman en belirleyicisi çalışma imkânlarıdır. Her yıl milyonlarca insan çalışma imkânlarının çokluğu nedeni ile kırdan kente göç etmektedir. Kentsel alanların bir diğer belirleyici özelliği kullandığı ekonomik araçlardır. Kırsal alanlarda genel olarak ormancılık ve tarım faaliyetleri yürütülürken kentsel alanda tarım haricindeki faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Başka bir deyişle, kentsel alanlarda sıklıkla hizmet ve sanayi sektörlerinde çalışan insanlar görülmektedir.

Kentsel Dönüşüm Nedir ?

Kentsel alanlar, bir müddet sonra beklenmedik bir nüfus artışı nedeni ile çarpık kentleşmeye doğru sürüklenebilmektedir. Çarpık kentleşme ile birlikte birçok olumsuz sonuç oluşmaktadır. Bu sonuçlar arasında doğal afetlere karşı hazırlıksız olmak ve genel olarak yaşam refahının azalması bulunmaktadır. Bu tip sonuçlar ile savaşmak için kentsel dönüşüm adında bir değişim yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm ile birlikte, kentsel alanlarda insan yaşamına daha çok ve daha güvenilir yer açmak amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulaması içerisinde hazırlıksız olan binalar yıkılmakta, yerine yenileri inşa edilmektedir. Böylelikle güvenilir mahalleler oluşturulmaktadır.

Ne düşünüyorsunuz?

96 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

İzmit’e Milli İrade Meydanı Yapılacak

Emlak Danışmanları İçin Web Sitesinin Önemi Nedir ?