in

Kira Stopajı Nedir ?

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır ?

Stopaj, ön kesinti anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı ise kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme sistemidir. Kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan önce vergisinin ödenmesi işlemidir. Bu sayede vergi ödemeleri düzenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kiracı, kira stopajını ödemekle mükelleftir.

Kira Stopajı Ne Zaman Yatırılır ?

Kiracının, her ay kira stopajını yatırması gereklidir. İş yeri kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini e-devletteki Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından gerçekleştirebilmektedir. Gayrimenkul sahibinin, kira stopajını ödemediği takdirde kiracının tahliyesini isteme hakkı bulunmaktadır.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır ?

Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenir. Brüt kira bedelinin yüzde 20’si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak veya 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin 4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin yüzde 20 ’si yani 800 lira stopaj vergisidir. 3.200 lira ise gayrimenkul sahibine ödenecek net kira bedelidir.

Kira Stopajı Vergisinden Kimler Muaftır ?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi gelirlerin vergisinin ödenmesidir. 193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur.

İlgili kanun maddesinde belirtilen, kira stopajı ödeme yükümlülüğü olmayan kişiler ;

  • Maaşlarını yurt dışından alan kişiler,
  • Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler,
  • Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler.

İş yeri nitelikli gayrimenkullerin kiraya verilmesi ile doğan vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi için kira stopajı vergisi ödenir. Gayrimenkul sahibi işyeri kirasından kaynaklanan geliri elde etmeden önce kira stopajı kesilir. Kiracının kira stopajı ödemesi ile gayrimenkul sahibinin vergi ödemesi kolaylaşır ve aksamadan gerçekleştirilebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

314 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Ev Fiyatları Düşecek Mi ? IMF Konut Piyasası Raporu İle Açıklandı !

Lojman Satış Duyuruları 18-22 Ekim 2021