in

Müteahhit Evi Eksik Teslim Ederse Ne Yapılır ?

Müteahhitler konut inşaatı yapmak için arsa sahipleri ile kat karşılığı olarak anlaşırlar. Arsa sahipleri ve müteahhitler aralarında yapılan anlaşmayı yazılı sözleşme haline dönüştürürler. Peki müteahhit evi eksik teslim ederse ne yapılır ?

Türkiye’de inşaat sektöründe yaşanan en büyük problemlerden birisi de müteahhitlerin kat karşılığı anlaşma sağladıkları arsa sahiplerine evleri eksik teslim etmeleridir. Bu durumda olan çok sayıda arsa sahibi mağduriyetlerine nasıl çözüm bulacaklarını merak ediyorlar. Peki müteahhit evi eksik teslim ederse ne yapılmalı ? Sizin için araştırdık !

Türkiye’de inşaat sektöründe çalışma yollarından birisi de kat karşılığı arsa alım suretiyle konut inşaatı yapmaktır. Müteahhitler konut inşaatı yapmak için arsa sahipleri ile kat karşılığı olarak anlaşırlar. Arsa sahipleri ve müteahhitler arasında yapılan anlaşma, yazılı sözleşme haline dönüştürülür. Bu yazılı sözleşmelerde arsa karşılığı kaç daire verileceği, kullanılacak malzemelerin kalitesi, dairelerin büyüklüğü, teslim tarihi gibi birçok detay yer alır.

MÜTEAHHİT EVİ EKSİK TESLİM EDERSE NE YAPILMALI

Sözleşmede yazılı olan tarihten önce müteahhitler arsa sahiplerine vermeyi taahhüt ettikleri daireleri teslim etmek zorundalar aksi durumda cezai yaptırım konusu gündeme gelebilir. Bunun yanı sıra, teslim esnasında da evin nasıl teslim edildiği ile ilgili tartışmalar çıkmaktadır. Bazı müteahhitler evleri arsa sahiplerine eksik teslim edebilmektedirler. Arsa sahipleri dikkatsiz davranarak teslim aldıkları evlerde ciddi eksiklikler olduğunu sonradan öğrenebiliyorlar. Peki böyle bir durumda ne yapılmalı ?

Teslim aldıkları evlerde eksiklikler olduğunu fark eden arsa sahipleri, bu eksikliklerin müteahhit tarafından giderilmesini talep edebilirler. Bunun için ilk olarak sözlü bildirim yapılır. Keza hukuken bu sözlü bildirimin hiçbir anlamı yoktur. Yapılması gereken işlem; noter kanalı ile müteahhitin sözleşmede taahhüt ettiği nitelikte bir konut teslim etmediğini yazılı olarak ihtarname şeklinde müteahhite göndermektir. Bir sonraki aşamada bu bildirim, mağdur olan arsa sahipleri için hukuki dayanak olacaktır.

MAHKEME SÜRECİ BAŞLATILABİLİR

Arsa sahipleri ihtarname gönderdikleri müteahhitin evdeki eksiklikleri tamamlamaması üzerine dava açma yoluna gidebilirler. Sözleşme ve ihtarname, dava açılırken delil olarak gösterilir. Ancak bu davadan nasıl bir sonuç çıkacağı konusu ile ilgili net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Bazen arsa sahibi ve müteahhit arasındaki sözleşmenin evlerin teslimi ile sona erip geçerliliği kalmadığı şeklinde yorumlar yapılabiliyor. Bu nedenle, evler teslim alınmadan önce kontrol edilip tüm eksiklikler tamamlandıktan sonra evi teslim almak en doğru yoldur.

Ne düşünüyorsunuz?

248 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Emlak Konut, Kentsel Dönüşüm Projesi İçin İmza Attı !

8 İlde Acele Kamulaştırma Kararları