Müzayede , dilimize Arapçadan geçmiş olan ve aslında “artırma” anlamına gelen bir sözcüktür. Başka adlarla “mezat” veya “açık artırma” şeklinde de geçmektedir. Aslen bir satış yöntemi olan müzayedelerde taşınmaz veya taşınır bir mal, en yüksek fiyatı teklif eden tarafa satılmaktadır. Müzayedelerin birçok şekli olabildiği gibi klasik olarak müzayedeler iki kategoriye ayrılmaktadır: geleneksel müzayede ve Hollanda tipi müzayede. Geleneksel anlamdaki müzayedede, alıcılar birbirini izleyecek bir şekilde artırma tavsiyeleri verir ve böylece malın bedeli, müzayede yöneticisinin de onayı ile en yüksek haline ulaşır. Hollanda tipindeki müzayedede ise müzayede yöneticisi veya malın satıcısı bir miktar belirler. O miktardan aşağıya iner ve herhangi bir alıcının kabul ettiği bedel karşılığında malı satar. Müzayedede satılacak ürünler veya taşınmazlar müzayede başlamadan önce potansiyel alıcılara gösterilebilir. Böyle yapılarak potansiyel alıcılar kafalarında isteyebilecekleri mallara bir değer biçebilir. Başka bir yöntemde ise satıcı kişi müzayede başlamadan önce bir taban fiyat belirler. Müzayede esnasında teklifler o taban fiyata ulaşmazsa malı satmaktan vazgeçebilir.
Müzayede Nasıl Yapılır ?
Müzayede mantığı aslında son derece kolaydır. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri müzayededen önce gösterilecek ürünlerin incelenmesidir. Bu incelemeyi yaparak daha önceden bir piyasa araştırması yapmak mümkün olabilir. Böylelikle nispeten uygun bir fiyata ürünü veya taşınmazı elde edebilmek daha mantıklı bir tercih olacaktır. Müzayede esnasında veya öncesinde satılacak malların bilgileri müzayede yöneticisi tarafından potansiyel alıcılara transfer edilir. Müzayede teklif vermek, potansiyel alıcılara başta bir numara verilmesi ve bu numaranın istenen mal teklifi verildiğinde kaldırılmasıyla olur. Müzayede yöneticisi veya görevlisi bu teklifleri sesli bir biçimde belirtir ve onaylatır. En yüksek bedeli sunan teklifi sunan kişi, daha yüksek diğer bir teklif tarafından karşı çıkılmazsa malın yeni sahibi olur.
Müzayedenin Tarihçesi Nedir ?
Müzayedenin tarihine bakıldığında aslında maalesef ki kölelerin müzayede ile satılması görülmektedir. Bu Antik Yunan’a kadar uzanmaktadır. Homeros döneminde müzayedelerin yapıldığı ve kölelerin bu şekilde alınıp satıldığı bilinmektedir. Avrupa’da, Orta Çağ’ın sonlarına doğru serflik sınıfı kaldırıldığında ise müzayede akımı yeniden canlandı. Günümüzde ise müzayedelerde genel olarak antika eşyalar veya sanat eserleri sunulmakta ve satılmaktadır. Hatta artık bu işlemi internet siteleri üzerinden yapmak bile mümkün olabilir.