PAYLI MÜLKİYET NEDİR ?
Gayrimenkul sektörünün sıkça kullanılan kavramlarından olan paylı mülkiyet toplum arasında müşterek mülkiyet şeklinde de bilinmektedir. Türk Medeni Kanunu‘na göre paylı mülkiyet bir mülkün üzerinde çok sayıda kişinin hisse sahibi olması anlamına gelmektedir. Paylı mülkiyet satın alma yoluyla meydana gelebildiği gibi genelde de miras yolu ile ortaya çıkar. Paylı mülkiyetlerde mülkiyet hakkı tek kişide değildir ve bu mülkiyete dair tasarrufta bulunulmasında tüm hissedarlar söz sahibi olurlar.
PAYLI MÜLKİYET NASIL KULLANILIR ?
Paylı mülkiyetlerde tüm hissedarların karar verme yetkisi bulunmaktadır. Örneğin paylı mülkiyete sahip bir arazi üzerinde bir konut yaptırılmak istendiği takdirde tek bir hissedarın vereceği karar ile resmi işlemler başlatılamaz. Tüm hissedarların anlaşma sağlaması gereklidir. Yine aynı örnekten hareketle paylı mülkiyet üzerinde yapılan inşaatlar üzerinde hisse sahiplerinin de hakları olur. Böyle bir durumda anlaşma sağlanmamış pay sahipleri inşaatı durdurma ve yıktırma haklarına dahi sahip olurlar. Bu haklar mahkeme vasıtasıyla kullanılır. Paylı mülkiyetten faydalanma ise tüm hissedarların hakları ile bağdaşması durumunda olabilir.
PAYLI MÜLKİYET ANLAŞMAZLIKLARI NASIL ÇÖZÜLÜR ?
Paylı mülkiyet kapsamında olan bir taşınmazdan ortaklar arasında tam anlaşma sağlanmadan faydalanmak çok zahmetlidir. Bu nedenle anlaşma yapılması gerekir. Ancak genelde de paylı mülkiyetlerde anlaşmazlık çıkmaktadır. Bu anlaşmazlıkların çözümü ise sadece mahkemelerde olmaktadır. Hakimin belirleyeceği şartlar ile hissedarlar mülklerinden faydalanabilirler. Bu durumda mülkiyetten faydalanma zaman ve yer olarak kullanılması şeklinde paylaştırma halinde olabilir. Yine de anlaşmazlık çözülemezse paylı mülkiyet mahkeme kararı ile satılarak hak sahiplerine hisseleri oranında paylaştırılır.