Yağmur ve güneş gibi doğal etmenlere karşı koruma elde etmek amacıyla kurulan çatı yapılarına “saçak” adı verilmektedir. Saçaklar, binaların kenar cephelerinde bulunmaktadır. Saçak seviyesi ise, söz konusu saçağın binadan, binanın dışına kadarki mesafesine denmektedir. Binanın dışı derken söz edilen kısım arazi ve yol gibi alanlardır. Saçaklar, binanın en üst katında bulunan tavana yerleştirilmektedir. Yağmur ile gelen sular, bina duvarında akıntı oluşturmasın diye bunları engeller. Böylelikle, bina da rutubetten korunmuş olur. Özellikle kış mevsimlerinde, kar nedeni ile oluşan buzlanmanın, binanın cephesinde bir erozyona neden olmasını önler. Saçak yapımı, ev inşasında bu tip temel nedenlerden dolayı çok önemli bir adımdır. Fakat saçak seviyesinin çok fazla olması durumlarına karşı bazı yasal önlemler alınmıştır. Bunlardan en açık olanı, 3030 Sayılı Yasa Alanı Haricinde Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’dir. Saçakların şekline dair düzenlemelerin çoğu detayı bu yönetmelikte bulunabilmektedir.
Saçak Seviyesi Oranı Nedir ?
2013 yılından sonra 2017 yılında yeniden düzenlenen saçak seviyesi oranları, 1 Ekim 2017 tarihi itibarı ile yasal olmaya başlamıştır. Bu düzenlemeye göre, binaların en üst katının tavan döşemesinin üst kotu, saçak seviyesi olarak alınmaktadır. Her katın kendi hizasındaki en az bordür kotundan başlayarak yüksekliğinin en çok 3,5 metre olması gereklilik olarak sayılmaktadır. Bu katların kademelendirmesi ise kot alınan noktaya uygun bir şekilde, zorunda olan saçak seviyesi dikkate alınır ve üst katlarda bu yolla yol alınır. Kademelendirme süreci içerisinde her bir kademe, cephe süresinde 4,5 metreden aşağı olamamaktadır. Eğer son kademe 4,5 metreden az ise bir önceki kademe düzeyine uyulması gereklidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. O da tüm bu işlemler gerçekleştirilirken imar planına sadık kalınmasıdır. İmar planında belirtilen saçak seviyesinin üstüne çıkmamak büyük bir önem taşımaktadır.
Saçak Altı Ne Demek ? Saçak Üst Kotu Nedir ?
Her binada bulunan saçak altı kısmı, bir binanın bir bölümünün veya dış çevresinin yağmur veya güneşten korunmak için çıkıntısı olan kısmın altında bulunan boşluğa denmektedir. Saçak üst kotu, binaların en üst katının tavan döşemesine denmektedir. Bu tanıma göre, saçak seviyesinin konumlandığı yer tam anlamıyla üst kot olmaktadır.