Türkiye’de bazı bölgeler devlet tarafından koruma altına alınıyor. Dönem dönem verilen bu karar ile bölgelerin doğal yapısı devlet güvencesinde muhafaza ediliyor. Ancak mülkiyet konusunda bir müdahalede bulunulmuyor. Mülkiyeti aynı kalan ancak bazı açılardan taşınmazın kullanımlarına kısıtlama getirilen sit alanı durumu nedir ? Sit alanlarında taşınmazlara satış izni verilir mi ?
SİT ALANLARINDA ARSA SATIŞI OLUR MU ?
Teknik olarak sit alanları içerisinde bulunan arsaların satışına dair bir engel bulunmamaktadır. Ancak bazı izinlere tabi olmaktadır. Sit alanı üzerinde bulunan taşınmazlar üzerinde yapılacak birçok işlem için -buna satış da dahil – koruma bölge kurulundan izin alınması gerekiyor. Bazı durumlarda sit alanındaki arsaların satışlarında takas yöntemi de gündeme gelebiliyor. Bu yolla da satış yapmak mümkün olabiliyor.
SİT ALANINDA BULUNAN ARAZİNİN ÜZERİNE NE YAPILABİLİR ?
Koruma Kurulları tarafından bir yerin sit alanı olup olmayacağı tespit edilir. Bu tespit yapıldıktan sonra o alanda bulunan tüm taşınmazların tapu kütüğüne sit alanı olduğuna dair şerh düşülür. Bu şerh ile o taşınmaza dair tüm imar programları durdurulur. Bunun yerine ise koruma odaklı yeni bir imar planı hazırlanır. Hazırlanan imar planı koruma kurulu tarafından onaylanır. Ardından aynı onayı belediyeler ve valilikler de verirler. Yeni imar planı ile sit alanı üzerinde bulunan arsalarda herhangi bir yapılaşma gerçekleştirmek için koruma kurulundan izin almak gerekir.
Birinci derece doğal sit alanları üzerinde herhangi bir yapılaşma eyleminde bulunulması olası değil. Hatta bu alanların bitki örtüsü dahi değiştirilemiyor. İkinci derece doğal sit alanlarında ise yapılaşma konusu ile ilgili kamu faydası gözetiliyor. Turizm tesisleri kurulması için bu sit alanlarında yapılaşmaya izin veriliyor. Üçüncü derece doğal sit alanı üzerinde ise farklı kıstaslar göz önüne alınarak konut yapılaşmasına izin verilebiliyor.