Kira sözleşmenin süresinden önce feshedilmesi, tahliye kararı gereği ya da sözleşmenin süresi bittiğinde kiralanan konutun veya iş yerinin tahliye edilmesi gerekiyor. Ancak nedeni ne olursa olsun gayrimenkulü boşaltmak yetmiyor. Çok önemli, olmazsa olmaz bir diğer şart kiralanan mülkün anahtarını teslim etmek…
Teslimi İspat Kiracının Görevi
Kiralanan gayrimenkulün tahliye edildiğinin kabul edilebilmesi ve hukuken zilyetliğin devrinin gerçekleşmesi için anahtarın mutlaka kiralayana teslim edilmesi gerekiyor.
Bu nedenle “Ev sahibini aradım ulaşamadım. Zaten şehir dışında. Anahtarı da bir zahmet gelsin alsın. Peşinden mi koşacağım ?” şeklinde düşünülmemeli… Üstelik gayrimenkulün fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya ait.
Kiracı, gayrimenkulü kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar ediliyor. Bu durumda da kira sözleşmesi devam ettiği için kiracının kira bedeli başta olma üzere yükümlülükleri devam ediyor.
Mahkemeden Tevdi Mahalli İstenebilir
Kiralayana ulaşılıp anahtar teslim edilebildiyse, kanıtlamak için “Teslim Tesellüm Tutanağı” düzenlenmesi ve bu tutanağın her iki tarafça da imzalanması gerekiyor. Tüm çabalara rağmen kiralayana ulaşılamıyorsa veya kiralayan anahtarı almaktan kaçınıyorsa, bilindiğinin aksine noterden ihtar çekmek yeterli olmayabilir. Çünkü ihtar karşı tarafa ulaşmayabilir. Dahası, ulaşsa da anahtar teslim edilemeden ihtar tek başına bir şey ifade etmiyor.
Kiracı, mahkemeden tevdi mahalli tayini (anahtarın teslim edileceği yer) isteyip tayin edilecek yere anahtarı teslim etmeli ve durumu kiralayana bildirmelidir.