Şuyulandırma terimi nadiren kullanılan gayrimenkul uygulamalarından birisidir. Bunun için de anlamının ne olduğu, ne işe yaradığı, hangi durumlarda kullanılıp uygulandığı bilinmemektedir.
ŞUYULANDIRMA NEDİR, GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE NE ALNAMA GELİR ?
Şuyulandırma kelime anlamı olarak sahiplendirme anlamına gelmektedir. Gayrimenkul sektöründe ise daha kapsamlı bir anlam ifade eder. Belediyeler tarafından yapılan bir uygulama olan şuyulandırma en kolay tanımla var olan bir arsanın belediyeler tarafından ele alınıp farklı parsellerle birleştirildikten sonra kat mülkiyeti durumunda sunulmasıdır.
Şuyulandırma ilkesel olarak var olan bir arsanın kullanım hakkına bağlı olarak farklı parsellerle birleştirildikten sonra hisseli bir şekilde mal sahiplerine ya da diğerlerine kat mülkiyeti olarak sunulmasıdır.
İMAR KANUNU’NUN 18. MADDESİNE GÖRE İŞLEM YAPILIR
Şuyulandırma işlemi yapan belediyeler bu işlemi yaparken İmar Kanunu’nun 18. maddesine dayanırlar. Bu maddede belediyelere verilen hak gereği belediyeler imar sınırları içerisinde bulunan ve üzerine bina olup olmadığı dikkate alınmaksızın tüm arsa ve arazilerde birleştirme yapmaya yetkilidirler.
Birleştirme yapılacak olan araziler vatandaşlara ait olabildiği gibi kamu kurumlarına ya da belediyelere de ait olabilirler. Bu arazilerin ya da arsaların ne şekilde birleştirileceğine belediyeler karar verirler.
Zaman zaman şuyulandırma sebebiyle vatandaşlarla belediyeler karşı karşıya gelebilmektedirler. Belediyeler birleştirme amacıyla vatandaşların arazilerine bu yolla programa sokmakta ve bu bazen ciddi hak kayıplarına sebebiyet vermektedir. Ancak bu uygulama tamamen yasaldır ve vatandaşlara yasalara göre muamele yapılmaktadır.
ŞUYULANDIRMA YAPILAN ARSALAR ADA VE PARSELLERE AYRILABİLİR
Belediyeler şuyulandırma yaptıkları arsaları ya da arazileri imar planına uygun bir şekilde ada ya da parsellere ayırabilirler. Yine belediyeler bu kapsamda şuyulandırma yaptıkları arazileri ya da arsaları müstakil, hisseli ya da kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtabilirler.
Öte yandan belediye ve mücavir alan dışında kalan arazi ve arsalar ile ilgili şuyulandırma işlemini valilikler uygulayabilirler. Böyle durumlarda valiliklere de yetki verilmiştir.