İnşaatlar, projelere uygun olarak yapılmak zorundadır ve inşaatın tamamlanmasının ardından ilgili yapıda değişiklik yapabilmek için tadilat izni alınmalıdır.
Yasal olarak inşaat yapılabilmesi için mutlaka ilk önce inşaatın yapılacağı yerin sınırları içerisinde bulunan belediyeye başvuru yapılmalı, yapılan başvuru ile hazırlanan proje belediyeye sunulmalıdır.
Ruhsat alınmadan inşa edilen yapılar kaçak yapı olarak kabul edilir ve yıkım kararı başta olmak suretiyle birçok yaptırım uygulanır. İnşaatın projeye uygun olarak yapılması ve tamamlanması halinde belediyenin imar ekipleri projeyi incelemekte, onay vermesi halinde iskan belgesi düzenlenmektedir.
Tadilat Projesi Nedir ?
İmar düzenlemesinin yapılması gereken durumlarda ilgili yapıda bazı değişimlerin gerçekleştirilmesi adına mutlaka ek proje hazırlanmalıdır. İşte hazırlanan bu ek projeye tadilat projesi adı verilmektedir. Binanın ana taşıyıcı öğeleri üzerinde etkisi olan, dışarıdan bakıldığında görünen veya binanın ilk verilen inşaat ruhsatı ile iskan belgesinde bulunan metrekaresini değiştirecek olan tadilatlarda, ilk önce tadilat ruhsatı alınması zorunludur.
Yapının bağımsız bir bölümünü ilgilendiren ya da yapıda oluşturulacak değişiklikler bu zorunlulukların dışında tadilat edilecekse yani tadilat projesi hazırlanacaksa bu durumda asıl projeye bir müdahale yapılmaz.
Asıl projeye yapılacak olan müdahale yerine yalnızca değişiklik yapılacak olan kriterleri gösteren ve bu kriterlerle sınırlı kalacak olan kısmi ve buna özel olarak yeni bir proje hazırlanır.
Tadilat Ruhsatı Alınması Gereken Durumlar
- Bir yapının inşaatının baştan aşağı yapılacağı durumlarda yapı tadilat ruhsatı almak zorunludur.
- Yapının siluetini değiştiren durumlar,
- Bağımsız birimlerin metrekare cinsinden birim alanını ve toplam alanını değiştiren durumlar,
- Cephe ve balkonlarda yapılan değişiklikler,
- Odaları büyütme işlemleri ve ekstra merdiven eklemek,
- Bir yapının dışarıdan görülen değişiklerinin tamamını içeren durumlar, tadilat ruhsatı gerektirir.
Tadilat ruhsatı başvurusu yapmak isteyenlerin belediyelerden talep edilen tadilat projesi başvuru evrakları ve hazırlamış oldukları tadilat projesi başvuru dilekçesi ile belediyeye müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Başvurunun onaylanması halinde tadilat ruhsatı alınır. Bu ruhsatın alınması ile birlikte de yapılan tadilat yasal bir zemine oturmuş olur ve resmiyet kazanır.
Tadilat Ruhsatı İçin Hangi Belgeler Gerekir ?
- Yapının bulunduğu yeri tam olarak gösteren tadilat dilekçesi, (İlçe, mahalle, pafta, ada, parsel bilgileri yer almalı)
- Tapu tescil belgesi,
- İmar durumu çap belgesi,
- Yapı nizamı,
- Kat sayısı,
- Saçak seviyesi,
- Yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri,
- İnşaat emsallerini gösteren bir belge.