Ofis, dükkan, çarşı, çok katlı mağazalar, iş merkezleri, AVM, ticaret alanları, kamu ve özel katlı otoparklar, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ait taşınmaz malların kurulabileceği arsalara ticari imarlı arsa deniyor.
Eğer ticari imarlı arsaya; katlı otopark, özel eğitim ya da özel sağlık tesisi yapılmak isteniyorsa imar planında bu değişikliklerin yapılarak arsanın ticari kullanımdan çıkarılması gerekiyor.
Ticaret-Konut imar sahası içerisinde zemin katların iş yeri olarak gösterilmesi gerekiyor olup, ruhsat alınırken giriş katların nisbia işyeri ruhsatı ile işlem görmesi gerekiyor.
Ticari imarlı arsada konut yapılmadan önce mutlaka belediyeye başvurulup tapu ve ruhsatta tadilat yaptırılması gerekiyor. Eğer bu işlem yapılmadan konut yapılırsa, akabinde konut için uygulanan fatura miktarları ticari işletme oranlarına çevriliyor.
Ticari imarlı arsaya normal şartlar altında ticari amaçlı iş yeri yapılabilir. Dolayısıyla bu arsa üzerine konut inşa edebilmek için mutlaka ticari amaçlı kullanılan bir bina ile birlikte inşa edilmesi gerekir. Yatırım yapılacak arsa belediye planlarında; ticari-konut, ticari-hizmet-konut ya da hizmet-konut alanı olarak görünebilir. Eğer karma imarlı bir arsa söz konusu ise, buna göre inşaatın planı çizilirken mutlaka yol üzerinde bulunan zemin katların “dükkan” ya da “iş yeri” olarak gösterilmesi ve belediyeden bu yolla proje onayı alınması gerekmektedir. Ayrıca konut alanının girişinin ticaret alanlarından ayrı olması gerekir. Ticari imarlı arsaya yalnızca konut inşa etmek için belediyeden ruhsat değişikliği yapılması gerekir. Bu da asra sahibine ek maliyet getirir.
Ticari imarlı arsaya yüksek nitelikli konut nasıl inşa edilir ?
Rezidans yani yüksek nitelikli konutlar, güvenlik ya da resepsiyon gibi bölümlerinin bulunduğu, otel benzeri günlük temizlik hizmetlerinin verildiği, açık ya da kapalı yüzme havuzu ve benzeri sosyal tesislere sahip çok katlı konutlardır. Ticari imarlı alanlara yüksek nitelikli konut inşa edilebilmesi için; bölgede bulunan nüfusa göre imar planında bu alanın “rezidans alanı olarak kullanılabilir” şeklinde belirtilmiş olması gerekir.
İmarsız arsalar riskli yatırım alanlarıdır ancak imar çıkması halinde getirileri çok yüksek olur. Ticari imarlı arsaların değerleri ise belli bir miktara kadar yükselir ancak üzerinde inşa edilecek tesisin kullanım amacı da, arsa değerini belirleyen faktörlerdendir.