Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki Yamansaz Bataklığı Doğal Sit Alanı ile Elmalı ilçesindeki Elmalı Sedir Ağaçları Doğal Sit Alanı, İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Riva-Çayağzı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Taş Ada Mevkii Doğal Sit Alanı ile Sahilboyu Mevkii Doğal Sit Alanı’nın koruma statülerinin tekrar değerlendirilmesi sonucunda, bazı alanlar kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.
5 İlde Bazı Alanlar Orman Sınırları Dışına Çıkarıldı
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Aydınlar Köyü ve Osmaniye’nin Düziçi ilçesi Alibozlu Mahallesi ile Karabük’ün Merkez ilçesi Kale (Akören) ve Kayı köyleri, Hatay’ın İskenderun ilçesi Bitişik Mahallesi, Artvin’in Merkez ilçesi Çayağzı Mahallesi ile Seyitler köyünde bulunan, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir fayda görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verildi. Orman sınırları dışına sunulan alanın iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında ya da Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
61 Ova ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ Olarak Belirlendi
Ovaların korunması amacıyla yaklaşık 550 bin 802 hektarlık alana sahip 61 ova, “büyük ova koruma alanı” olarak ilan edildi. Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı ya da yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.
Ovaların sınırları içinde bulunan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla tarım dışı kullanıma için verilmiş alanlar kapsam dışında tutuldu. Karar kapsamında çeşitli şehirlerdeki yaklaşık 550 bin 802 hektarlık alana sahip 61 ova, “büyük ova koruma alanı” olarak belirlendi.
Adıyaman’daki Bölükyayla, Aksaray’daki Akhisar ve Harmandalı, Ankara’daki Evren ve Polatlı (Gırmeç-Poyraz), Antalya’daki Ayanlar, Bahçeyaka, Gökpınar, Karataş, Kırkpınar ve Korkuteli, Bolu’daki Gerede Dörtdivan, Burdur’daki Bucak, Çanakkale’deki Bayramiç Yiğitler, Çan Terzialan, Gelibolu Demirtepe, Merkez Özbek-Yapıldak, Yebirçok Akcakoyun, Yebirçok Davutköy, Yebirçok Gündoğdu ve Yebirçok merkez, Çankırı’daki Çankırı merkez ve Eldivan, Çorum’daki Çayyaka, Çorum, Kızılırmak, Sungurlu, Tozluburun, Denizli’deki Alikurt, Barza, Çameli, Denizli Medele, Denizli Tavas, Denizli Ovacık, Hambat ve Kızılca, Edirne’deki Edirne Türkobası, Eskişehir’deki Beylikova, Gökçekuyu, Kaldırımköy, Karaören, Kavacık, Kümbet, Mahmudiye, Uluçayır, İzmir’deki Selçuk/Çamlık, Kiraz, Menderes ve Oğlananası, Karaman’daki Kazım Karabekir, Kırklareli’deki İnece, Kırşehir’deki Malya, Karacaören, Yeniköy, Muğla’daki Ağaçlıhüyük, Çamurköy, Gölbent, İncealiler, Milas ve Pınarlıbelen ile Sinop’taki Sinop Saraydüzü Cuma ovaları bu kapsama alındı. Kararda bunun dışında 28 ovanın sınırlarında değişikliğe gidildi.
7 Şehirde Arazi Toplulaştırma ve Ormanlık Alan Düzenlemesi Yapıldı
Amasya, Tunceli, Kütahya, Osmaniye, Karabük, Hatay ve Artvin’de arazi toplulaştırma ve ormanlık alanlara dair düzenlemeye gidildi. Arazi düzenlemelerine dair Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Amasya’nın Göynücek ve merkez ilçeleri ile Tunceli’nin Mazgirt ilçesindeki bazı yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verildi.
Kütahya, Osmaniye, Karabük, Hatay ve Artvin’de bulunan bazı alanlar ise orman olarak muhafazasında fayda görülmemesi ve tarım alanına dönüştürülmesinin mümkün olmaması sebebiyle orman sınırları dışına çıkarıldı.