Arazi toplulaştırma nedir ?
Ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek şekilde dağılmış, parçalanmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun şekilde biçimlendirilmesi ve birleştirilmesi, tekrar düzenlenmesi işlemlerine arazi toplulaştırma denir.
2023 yılına kadar da 8.5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan rapora göre, yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu Türkiye’de, verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulaması geliyor. Bakanlık, arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem veriyor. Bu kapsamda 8.2 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları yürütülüyor, 4.48 milyon hektar alanda da tescil işlemleri gerçekleştirildi.
Türkiye’de 41 yılda (1961-2002) toplam 450 bin hektar, son 17 yılda (2003-2019) da yaklaşık 3.77 milyon hektar alanda toplulaştırma tescili tamamlandı.
256 bin hektardaki tescillerle bu yıl Ekim ayı itibarıyla toplamda 4.48 milyon hektar alanda toplulaştırma tescili tamamlandı. 541 bin hektarlık bölgede arazi toplulaştırma tescil çalışmasının yıl sonu itibarıyla tamamlanması hedefleniyor. Sulama projeleri ve arazi toplulaştırma beraber planlanıyor. Böylece iki uygulama aynı anda yürütülerek, tamamlanma süresi ve maliyet açısından önemli tasarruflar sağlanıyor.