in ,

” Birkaç Yıl Daha Beklenseydi Yıkmak Zorunda Kalacaktık ! ”

Depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. 44 okul için çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Birkaç Yıl Daha Beklenseydi Yıkmak Zorunda Kalacaktık voorgo.com

Diyarbakır’da, depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen okulların güçlendirilmesi için çalışmalar başlatıldı.İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, Diyarbakır’da eski olması nedeniyle güçlendirme kapsamına alınması gereken çok fazla sayıda okul olduğunu belirterek, “Bakanlığımızın destekleriyle Diyarbakır’ da 10 okulu listeye aldık. Adeta hayat verdik. Birkaç yıl daha beklenseydi, bu okullarımızı yıkmak zorunda kalacaktık. Ama çok şükür biz bu sene bilhassa Diyarbakır’ ın en dezavantajlı bölgesi olan Bağlar bölgesi ve Şehitlik’ te okullarımızı güçlendirdik.”dedi.

Elazığ’da 24 Ocak’ta merkez üssü Sivrice ilçesinde meydana gelen, 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır’ da birçok okulda hasar meydana geldi. Depremin sonrasında yapılan incelemede 54 okulun güçlendirilmesine dair rapor hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı, binaların yıkılma riski, yaşı gibi unsurlardan yola çıkarak onarıma muhtaç olanlar için bina etüt analizleri yaptı ve bir rapor düzenledi. İncelenen raporun sonrasında, bakanlıkça sağlanan finans desteği ile kentteki okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer eşliğinde belirlenen yüksek riskli 10 okulun, ilk etapta kolon güçlendirmesi, perde duvar, güvenlik sistemleri ve okulun dış izolasyonu yapıldı. 44 okul için çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Kentteki okullar, bir yandan depreme karşı güçlendirilirken, bir yandan da yeni eğitim öğretim için hazır hale getiriliyor.

25 YILLIK OKUL GÜÇLENDİRİLDİ.

1998 yılında inşa edilen Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’ nde bulunan Şehitlik İlkokulu da güçlendirilen okullar arasında yer aldı. 2019 yılında, 32 sınıflı 850 öğrenci kapasiteli okul, yıkılma tehlikesine karşı kapatılmıştı. Öğrenciler ise yarıya bölünerek Katip Çelebi ile Şehit Öğretmen Nuriye Ak İlkokulu’ nda eğitimlerine devam ettiler. Okulda başlatılan onarım çalışmalarında 6 ek kolon ve 4 perde duvar desteği sağlanarak yapı güçlendirildi. Yapılan son incelemelerin ardından okulda yeniden eğitim öğretim sağlanabileceğine karar verildi.

BİRKAÇ YIL DAHA BEKLENSEYDİ BU OKULLARIMIZI YIKMAK ZORUNDA KALACAKTIK.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Taşçıer, Elazığ depreminde kentteki okullarda hasar oluştuğunu belirlediklerini ifade ederek, Diyarbakır’ da eski ve güçlendirilecek yapılar listesine alınması gereken çok sayıda okul olduğunu aktardı. Taşçıer, “Bakanlığımızın destekleriyle Diyarbakır’da 10 okulu güçlendirdik. Adeta hayat verdik. Birkaç yıl daha beklenseydi bu okullarımızı yıkmak zorunda kalacaktık. Ama çok şükür biz, bu sene Diyarbakır’ın en dezavantajlı bölgesi dediğimiz Bağlar ve Şehitlik’ teki okullarımızı güçlendirdik. Daha sağlıklı eğitim verilebilir hale getirdik.Güçlendirme çalışmalarıyla depreme karşı korunaklı hale getirdik ve binalarımızın ömrünü uzattık. Okullarımızın hijyen ve yaşam standardını da yukarı çekerek çocuklarımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz” dedi.

OKULLARIMIZI GÖZDEN GEÇİRİYORUZ.

Diyarbakır’da 44 okulda daha güçlendirme çalışmalarının yapılacağını belirten Taşçıer, “54 okulumuzun 10 tanesini tamamlamış durumdayız.İlerleyen süreçte okullar açılsa bile pandemi koşullarının gerektirdiği tüm tedbirleri alarak okullarımızı kısa aralıklarla kapatıp açacak şekilde, bakım ve onarımları gerçekleştireceğiz. Kentteki çocuklara daha sağlıklı koşullar yaratabileceğiz. Aslında son 18 ayda göreve geldiğimiz andan bu yana aşağı yukarı 250 okulu bakım ve onarımdan geçirdik. Diyarbakır’ ın en ücra köşelerindeki okullar dahil kırsal ilçelerimize kadar bu bakımlarımızı yaptık. Eski ve bakıma muhtaç 30 yıllık binalarımız var. Bu tarz binalara öncelik tanıyıp, kurtarmaya çalışıyoruz.”dedi.

RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMIŞ DURUMDAYIZ.

Binaların yıkılıp, tekrar yapılmasının çok yüksek maliyeti olduğunu, daha düşük maliyetlerle binalarda güçlendirme çalışması yaptıklarını belirten Doç. Dr. Taşçıer, “Küçük bir ihmal bu binaların yıkılmasına neden olacak bir süreci başlatır. Bu da kamu faydası ilkemizi zedelemiş olacaktı. Biz buna fırsat ve zemin vermeden bütün birimlerimizle analizlerimizi yapıyoruz. Bakanlığın inşaat ve emlak dairesinin destekleriyle beton ömürlerini ölçüyoruz, etütlerimizi yapıp, hızlı kararlar alıyoruz. Diyarbakır’ da, bakıma alınacak ve güçlendirilecek tüm bina analizlerimizi yapmış durumdayız. Bu tedbirleri daha önceden planlayıp aldığımız için gelecek olası riskleri bertaraf etmiş durumdayız. Deprem ülkesiyiz, ne zaman geleceği belli olmaz. Binalardaki eğitim kalitemizi ve yaşam standartlarımızı geliştirerek, özellikle çocuklarımızı koruma altına almak zorundayız. Onların geleceğimiz olduğunu unutmamalıyız.” dedi.

Ne düşünüyorsunuz?

168 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Emlaçıların Yeni Dijital Dünyası ! 'Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı voorgo.com

Emlakçıların Yeni Dijital Dünyası ! ‘Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı’

Gayrimenkul Dava Çeşitleri voorgo.com

Gayrimenkul Dava Çeşitleri