2022 yılının sonunda tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor !
Bitlis-Baykan kara yolunda inşa edilen ve “Doğu Anadolu Bölgesi’nin en uzun viyadüğü” özelliği taşıyan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde çalışmalar devam ediyor.
Bölgede sürekli heyelan yaşanması ve sürücülerin kışın yaşadığı sorunların giderilmesi için yapımı süren 900 metre uzunluğundaki viyadüğün, 2022 yılının sonunda tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
Yüklenici firma yetkilisi Arafat Özaydın, gazetecilere, platform genişliği yaklaşık 20 metre olan Bitlis Çayı Viyadüğü’nün, 2’si kenar ve 10’u orta olmak suretiyle 12 ayaktan oluştuğunu ifade etti.
Ayak yüksekliği maksimum 54 metre olan viyadüğün, ayaklar arasındaki mesafenin de yaklaşık 90 metre olduğunu belirten Özaydın, şu bilgileri verdi:
“Çelik konstrüksiyonla inşa edilen viyadük itme sürme yöntemiyle yapılıyor. Projenin toplam ağırlığı 14 bin 700 ton. Projeyi 2022 yılının sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Şimdiye kadar 120 metre civarında itme sürme yaptık. Proje kapsamında Bitlis ve Baykan yönlerinde 2 atölye kurduk. Ankara‘daki 3 fabrikamızda imalatlar yapılarak buraya naklediliyor. Ankara’da 250, burada da 100 personel çalışıyor. Proje sona erdiğinde bölgede ulaşım ve trafik önemli oranda rahatlayacak. Aynı zamanda bu proje bölgedeki heyelanlardan kaynaklı yapıldı. Yol heyelanlardan da kurtulmuş olacak.”
Bitlis Çayı Viyadüğü’nün, bölgenin en uzun viyadük projesi olduğunu dile getiren Özaydın, şu şekilde devam etti:
“Yatay ve düşey kodları olmasından itme sürme yöntemi çok zor bir proje. Böyle bir projenin yapılması da teknik ve teknolojik açıdan bölgeye ciddi bir kazanım sağlayacaktır. Projenin güzel şekilde sonuçlanacağını taahhüt ediyoruz. 2022 yılının sonunda vatandaşlarımız bu yolu rahatça kullanacaklar. Diyarbakır, Adana ve Mersin’e bağlantı yolu. Özellikle tırlar ve büyük araçların kullandığı yolun dar olması sebebiyle trafikte ciddi tehlikeler yaşanıyordu. Projenin tamamlanmasıyla tüm sorunlar ortadan kalkacak.”