in

Emlak Danışmanları Taleplerini Meclis’e Taşıdı !

Gayrimenkul Danışmanları mesleklerinde uluslararası standartları yakalamak ve Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde eksik olan kısımların tamamlanması için TBMM’nde grubu bulunan siyasi partilere dilekçe verdi.

Ankara Ticaret Odası Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram ve Etimesgut Emlak Müşavirliği Derneği Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının problemlerinin çözümü ve Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde eksik bulunan maddeler, bunun dışında emlak danışmanlarının problemlerinin çözümü için Meclis’te bir dizi ziyarette bulundular.

Sektörün problemlerini dile getiren bir dilekçe örneğini TBMM’nde grubu bulunan siyasi partilere sunan Hakan Akçam ve Kenan Bayram konu ile ilgili son derece umutlu olduklarını ifade ettiler.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile de görüştüklerini kaydeden Etimesgut Emlak Müşavirliği Derneği Başkanı ve bunun yanı sıra Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkan Adayı olan Hakan Akçam, “Görüşmelerimiz, ziyaretlerimiz son derece verimli geçiyor. Son olarak TBMM’nde Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşerek problemlerimizi ilettik. Kendileri önümüzdeki günlerde emlak sektörü hakkında kanun teklifi vereceklerini ifade etti. Bu bizleri son derece umutlandırdı” şeklinde konuştu.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine Yönelik Talepler

Emlak Danışmanlığı mesleğinde uluslararası standartları yakalamak, gayrimenkul sektöründe hizmet kalitesinin çıtasını yükseltmek, kayıt dışı ekonominin önlenmesi, vergi gelirlerinin artırılması, Ulusal ve Uluslararası platformlarda iş dünyası ile ilişkili gayrimenkul yatırımcılarının ülkemizde yatırımlarını güven ve rahatlık içerisinde yapabilmelerinin önünün açılarak dış yatırımcıların ülkemize yatırım yapmalarını sağlayarak marka kentler oluşturulmasını sağlamak, ülkemizin ve kentlerimizin marka değerlerini artırmak, istihdama katkı sunmak, ülke vatandaşlarımızın hayat boyu birikimlerini değerlendirebilmeleri ve birikimlerini hayalini kurdukları evleri alırken mağduriyet yaşamamaları ve kayıtlı meslektaşlarımıza en büyük zararı veren ve bu mesleği kayıt dışı olarak yapan kamuoyunda meslek literatüründe kaçakçı, ayakçı korsan diye tabir edilen kişilerin engellenmesi amacıyla 05 Haziran 2018 tarihinde çıkan Taşınmaz Ticareti yönetmeliği maalesef istenilen ve hedeflenen hedeflere ulaşmamıştır.

İlk olarak 05 Haziran 2018, ikinci düzeltme 14 Ekim 2020, üçüncü 16 Nisan 2021 tarihinde çıkan yönetmelik düzenlemeleri maalesef mesleğimize ve sektörümüze yeterli katkıyı ve olumlu gelişmeyi sunmamıştır.

Ayrıca Gayrimenkul sektörüne yönelik emlak danışmanlığı mesleğini sürdüren meslektaşlarımıza yönelik mesleki faaliyetlerinde diğer sektörleri etkilediği gibi mesleğimizi de etkilemiş olan pandemi sürecinin vermiş olduğu maddi ve manevi kayıpların zararların giderilmesinde büyük etkileri ve katkıları olacaktır.

Taleplerimiz

  • Emlak Danışmanlığı ofislerimizin hizmet bedeli oranlarımızın yönetmelikten önce ve Osmanlı İmparatorluğumuz ile Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk tarih boyunca alım ve satımlarda uygulanan 3 oranına yeniden yükseltilmesi.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından ofislerimize verilen Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi yalnızca kağıt üzerinde olup Belediyelerde, Tapu Dairelerinde, Milli Emlak Müdürlükleri ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlarda Emlak Danışmanlarımıza ayrıcalık tanınması gerekli bilgi ve belgelerin yasa kanun ve yönetmelikleri kapsamında tarafımıza kolaylık sağlanması.
  • Alım satımlar ile diğer Taşınmaz işlemlerinde en fazla ilişikli olduğumuz Tapu Dairelerinde Avukatların adliyelerde odaları olduğu gibi bizlere de bir oda tahsis edilmesi, gerekli kusur ve işlemlerimizde evrak temini vb gibi kırtasiye, diğer süreçlerde bir bekleme odamızın bulunması.
  • Taşınmaz Ticareti Perakende yasasına dayanılarak çıkarılan yönetmelikle yapılan bir meslek olup, artık ilkokul mezunlarına da yetki belgesi alması hakkı tanınan olup, ön lisans ve üzeri eğitimlerde 6 aylık deneyim ve tecrübe şartı, lise ve altı okuldan mezun olanlara zorunlu olan 12 aylık deneyim ve tecrübe (Staj) şartının kaldırılması. Perakende yasasına dayanan ve ilişkili olan diğer mesleklerde böyle bir uygulama yok iken bizim mesleğimizde ve bu sektörde yer alacak meslek mensupları ve gayrimenkul girişimcilerine göre yapılan haksız bir uygulama olup maalesef girişimciliğe büyük bir zarar vermekte adaletsiz bir uygulamadır.
  • 5 Haziran 2018 yılında ilk çıkan Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinde belli suçlardan dolayı (kaçakçılık, tecavüz, dolandırıcılık, devlet aleyhine işlenen suçları işlemiş kişilere yönelik yetki belgesi verilmesi imkansız olup sektöre art niyetli, kişilerin girişi engellenmişti. Ancak 14 Ekim 2020 de düzeltme değişikliği ile bu suçları işleyenler başta olmak suretiyle yerel tabirle ipini koparan ve diğer mesleklerden atılanlar, ihraç edilenler, ticari geçmişi kötü olan suç işlemeyi alışkanlık hale getirmiş kişiler maalesef sektörde yer almaya devam ederek gerek sektörümüze gerek ülkemizin markasına büyük zarar vermektedirler vatandaşlarımıza yönelik mağduriyetler gün geçtikçe artmaktadır. Acil olarak bu madde eski ve ilk haline getirilmelidir. Bu şekilde devam ederse kripto para vurgunu, çiftlikbank gibi yapılanmalar sektörümüzde de anılmaya başlayacak ve ülkemizin dinamo lokomotif sektörü ile bu sektörün ilişkili olduğu ve beslediği 300 alt sektör çok büyük zarar alacaktır.
  • Hizmet bedelimizde alınan KDV oranının yüzde 8 oranına düşürülmesi.
  • Dünyada ve ülkemizde yaşanan ya da yaşanacak olağanüstü hallerde pandemi süreci ile diğer olağanüstü hallerde devlet desteklerinin bizim mesleğimize ve meslektaşlarımızın da kapsam içine alınması gerekmektedir. Çünkü bizlerde diğer mesleklerde olduğu gibi sorumluluklarımızı gerçekleştiren ve bakmakla yükümlü olduğumuz ailemiz, yuvamız kişiler bulunmaktadır. Meslek gurubu olarak devletimizin hiçbir desteğinden yararlanamıyoruz. Bu da hem Anayasal bir haksızlık ve hem de bizleri üvey evlat muamelesi yapılmakta olup bizleri incitmekte ve ayrımcılık yapılmaktadır.
  • Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinde artık evlere home ofislere dahi yetki belgesi verilmekte olup bunun ile ilgili denetimler artırılması ve haksızlığın önüne geçilmesi gereklidir.
  • İlan portallarının aylık aidatları fiziksel ofislerimizin ve giderlerimizin fazlasında yer almakta, online mağazacılık, e-pazaryeri gibi platformlara bir denetleme ve ücret düzenlemesi getirilmelidir.
  • Mesleğimiz ile ilgili üye olunan esnaf odası, ticaret odası, emlak odası, dernekler, federasyonlar arasında maalesef ehil olmayan ve sektöre katkısı bulunmayan yalnızca odalardan aldıkları maaşlarla geçinen uzun yıllardan beri bu makamlarda bulunan kişilere yönelik belli bir görev süresi tanınmalı ya da odalar yeniden yapılandırılmalı, bilgi sahibi, ehil, bulunduğu sektöre katkı sunan vizyoner ufku açık inovasyon kültürü oluşmuş, çağın gerekliliklerine uyan, dijital dönüşüm ve bilgi enformasyon çağına izleyerek kendisini entegre eden kişilerin göreve gelmesi, bizden sonra gelecek nesillere güzel bir meslek geleceği sunmak, bu meslekte ve sektörde donanımlı, bilgi sahibi meslek etik ve ahlak kurallarına uyan, ahilik kültürüyle yoğrulmuş meslektaşlar yetişmesini sağlamak amacıyla yeni ölçütler ve programlar konulması ve düzenlenmesi arz ve talebimizdir.

Ne düşünüyorsunuz?

148 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

3. Emlak ve Yatırım Proje Görüşmeleri Başlıyor !

Hazine’ye Ait Arsalar İhale İle Satılacak