Kısa zamanda bütün dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının sonrasında değişen dinamizme cevap aranıyor. Dijital dünyanın sonuna kadar faydalanıldığı pandemi sürecinde sektörler arası gelişmeler devam etmektedir. Alıcılar ile online mecralar üzerinden irtibat kuran birçok emlak danışmanı eldeki mülklerini artık sanal turlar üzerinden satıyor.
Sanal tur herkesin işine geldi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığı dijitalleşmenin önemini bizlere bir kez daha hatırlattı. Çoğu Avrupa ve Asya ülkelerinin online sistemden faydalandığını duyurmasıyla beraber Türkiye’deki bakanlıklar hızlıca harekete geçti. Eğitim, sağlık, tapu vb. hizmet alanlarında online girişimlerde beklenen kolaylıklar yakalandı. Ancak dijitalleşmenin etkisine gerçek anlamda kapılan sektör gayrimenkul oldu.
Mülkleri sanal tur üzerinden tanıtan danışmanlar artık tapuları da online alıyor. Değişen seçeneklere rağmen ayakta kalmayı başaran gayrimenkul sektöründe tüketici talepleri butik siteler, bahçeli ve teraslı projelerde birleşti. Sektörde oluşturulan teknolojik altyapı ile dijital devrimin önü açıldı.
Sunumlar evden yapılıyor.
Mülkler video, drone ve 360 sanal turlar ile geziliyor. Gayrimenkul çekimlerinin gerçekleştirilmesiyle beraber yatırım yapmak isteyenler talep ettiği gibi gezinti yapabiliyor. Geliştirilen tedbir ortamı en fazla şirketlerin işine yaradı ve toplantılar video konferans ile yapılıyor. Ayrıca müşterilerin hiç yorulmadan emlak danışmanlarından evler ile ilgili bilgi edinmesi işleri kolaylaştırdı. Sunum sürecinin uzun sürdüğü ve yorucu alışkanlıkların geride bırakıldığı düşünülürse, sistemin işleyişi bakımından satışlarda iyi bir getiri elde edilmesi son derece doğal olacaktır.
Tapu prosedürleri için adrese gitmeye gerek yok.
Tapu müdürlüklerinde süren tapu edinme süreci geride kalmaya başladı. Teknolojik değişimin yakalandığı sektörde artık alıcılara tapu hizmeti online olarak sunuluyor. Web Tapu uygulaması üzerinden alıcıların seçenekleri genişletildi.
Geliştirilen sanal tur sisteminin sonuçlarını iyi bir biçimde yakalayan danışmanlar, butik sitelerde bahçe katlı, geniş balkonlu ve kilere sahip dairelere ilginin yoğunlaştığını söylüyorlar. Eski tüketici talepleri arasında şehre yakınlık, aranan ilk şarttı. Ancak pandemide bütün ülkeyi saran sosyal izolasyon tedbirleri kişileri konutlarıyla yüzleştirdi. Çoğu yurttaş eldeki evini bir an önce elden çıkartma talebiyle harekete geçti. Artık yüksek rezidans ve mega proje tercihleri de geride kaldı.
Home office tarzı benimsendi.
Türkiye’de alınan tedbirler birçok kurum ve kuruluşun online sisteme geçmesine neden oldu. Ofis ortamlarının eve taşınmasının sonrasında alıcılar taleplerine çalışma odasını ekledi. Home office denilen yaşam stilinin yavaşça benimsendiği hayatımızda dijital dünyanın izlerini pek yakında tamamiyle görebiliriz. Tüketici taleplerinin hedefinde Sağlıklı Evler var.