Türkiye’nin kentsel dönüşüm seferberliğine 2021 yılında en kuvvetli desteklerden birini İller Bankası (İlbank) sunacak.
Banka, bu kapsamda 81 ilin tamamında kentsel dönüşüm için kredi ve hibe imkanları geliştirdi. İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, yerel yönetimler tarafından yeni yeni fark edilen bu imkanlardan daha çok yararlanılması çağrısı yaptı. Bankanın dönüşüm kredisi için 2021 yılında 3 milyar liralık finansman oluşturduklarını anlatan Büyük, “Talep geldiği sürece karşılamak istiyoruz. Deprem kuşağındaki ülkemizde hızla kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçirilmesine katkı sunmak için biz de seferber olduk” dedi. Yusuf Büyük, yerel yönetimlerin kentsel dönüşüme dair projelerine sağladıkları kredilere yüzde 50’ye varan faiz desteği de sunacaklarını vurguladı. Vadelendirme süresi ise 7 yıl olarak uygulanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan İller Bankası, yerel yönetimlere hizmet verirken kaynak aktarımı, finansman, proje geliştirme/danışmanlık/teknik destek ve kaynak geliştirme faaliyetlerinde yer alıyor.
‘Ödenmeme riski yok’
2020 yılında bankanın kentsel dönüşüm kredi finansmanına üç belediyenin talebi gelirken, bu yıl talepte önemli bir artış bekleniyor. Kentsel dönüşüm kredisi için başvuran belediyelerde kredi faiz ve vade desteğinde geri ödenme gücü belirleyici olacak. Yerel yönetimlerin kredibilitesine göre değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Büyük, “Gelir ve gider dengesi, daha önce bizden kredi kullanıp kullanmadığı, kamuya borcu olup olmadığı gibi birçok inceleme yapıyoruz. Uygun olanlara kredi tahsis ediyoruz. Alacaklarımızı da günü geldiği anda tahsil ediyoruz. Yani bizim verdiğimiz kredilerde ödenmeme riski yok” dedi.
Su için harekete geçti.
‘Ülkeler kadar artık şehirlerin yarıştığı bir zamandayız’ diyen Yusuf Büyük, çalışmalarını ‘marka şehir’ hedefiyle yürüterek, gelecek 100 yılın planlamalarını yaptıklarını ifade etti. Bu kapsamda dünya genelinde iklim krizinin etkileriyle mücadele için su konusu ile ilgili öncelikli projeler gerçekleştirildiğine vurgu yapan Büyük, İlbank’ın da su kaynaklarını güvenliğini sağlamak için atık su arıtma tesisleri ve güvenilir su sistemleri konusu ile ilgili gayretini en üst seviyeye taşıdığına dikkat çekti.
Sanayi atağına kalktı.
İller Bankası’nın önümüzdeki dönemde odaklanacağı önemli konulardan bir tanesi de şehir içlerinde kalan sanayi sitelerini merkezin dışına taşımak olacak. Yusuf Büyük, bakanlık ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde şehir içindeki endüstri alanlarını şehir merkezlerinden uzaklaştırarak sağlıklı alanlar oluşturacaklarını ifade etti.
Büyük, bu kapsamda ilk olarak İstanbul Arnavutköy’de 1.5 milyon metrekarelik ulaşım ve altyapı problemi çözülmüş bir alan hazırladıklarını belirterek, buraya 5 ayrı sanayi sitesinin taşınacağını belirtti. Büyük, “12 ilde, 10 bin sanayi işyerini projelendirdik. 1.420’sini tamamladık, 3.422’sinin yapımı sürüyor. 3.375 işyerinin ihale çalışmalarına başladık” dedi.
2021’e kuvvetli girdi.
Banka, özkaynaklarıyla yerel yönetimlere uzun vadeli ve düşük faizli finansman sağlıyor. 2020 yılında özkaynaktan 1.350 adet projeye 6 milyar lira finansman sağlanırken, yerel yönetimlere 256 adet 2.8 milyar lira tutarında ise teminat mektubu verildi. İller Bankası bunun yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarıyla yakından çalışıyor. Bankanın 2021 hedefleri, yerel yönetimlere özkaynaktan 6 milyar lira uygun koşullarda kredi tahsis edilmesi, 3 milyara kadar teminat mektubu verilmesi planlanıyor. Uluslararası finans kuruluşlarından temini öngörülen kredi 13.5 milyar lira.