Bakanlık, konut alım ve satımında en önemli problemlerden birini ortadan kaldırmak için harekete geçti.
Mahkemelere taşınan dolandırıcılık davalarında tüzel bilirkişiler de yer alacak. Hakimler de kararlarını tüzel bilirkişiler tarafından belirlenen raporlar doğrultusunda verecek.
Konut satışlarında kurumsal bir yapıda raporlamanın sağlanması mağduriyetin önüne geçmesi için tutarsız raporların önüne geçilecek.
Konu ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanı İzzet Başara, Vakıf Gayrimenkul Değerleme ile Ankara’da pilot uygulama başlatıldığını söyleyerek “Çok güzel sonuçlar da alıyoruz. İnşallah en kısa zamanda bunu ülke genelinde yaygınlaştırıp resmi listelere de, tüzel kişileri de bilhassa başta bu üç alanda kazandıracağız” açıklamasını yaptı.
Türkiye’de müstakil bir Bilirkişilik Kanunu’nun 24 Kasım 2016’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başara, “2017 yılında ilk kez 7 bölgede bilirkişilik bölge kurullarımız faaliyete geçti ve 2017 – 2020 yılları arasında toplam 2.904 bilirkişi sistemden çıkarıldı. Kanunla, temel etik ilkelere aykırı, güven duygusunu sarsıcı tutum, davranışlar içerisinde bu faaliyeti yürüten…
Rüşvettir, güveni suistimaldir, zimmettir. Bu tarz suçlamalara maruz kalındığında buna dair yaptırımlarla derhal müdahale ediliyor” şeklinde konuştu.
Bilirkişilik için görevlendirme rehberi çalışmasına başladıklarını ifade eden İzzet Başara, “Bunu UYAP’a entegre edeceğiz” dedi.