Hidromorfolojik izleme, su kütlelerine yapılan müdahalelerin ekolojik durum üzerine yaptığı etkilerinin belirlenmesi maksadıyla suyun miktarında ve akışında, su yatağında, kıyı şeridinde, su taban yapısında ve su içi ile kıyı habitatlarında meydana gelen değişimleri izlemek için yapılan ölçümleri kapsıyor.
Yeni tebliğe göre nehir ve göl sularında hidromorfolojik izleme çalışmaları, bu kapsamda gerekli eğitimlere katılarak sertifika almış kişilerce yürütülecek.
Tarım ve Orman Bakanlığının “Nehir ve Göl Hidromorfolojik İzleme Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, hidromorfolojik izleme çalışmaları, Bakanlıkça belirlenen izleme uygulamalarında bulunan izleme türüne ve izleme sıklığına uygun olarak izlenecek ve bu çalışmalar, düzenlenen eğitimlere katılarak sertifika almış kişiler tarafından yapılabilecek.
Tebliğe göre ;
• Arazide, kimyasal izleme, biyolojik örnekleme çalışmalarıyla eş zamanlı olarak ve kimyasal izleme ve biyolojik örneklemeyle aynı noktada gerçekleştirilecek.
• Hidromorfolojik izleme arazi çalışmasına başlamadan önce analizler yapılacak.
• İzleme alanlarının kolay ulaşılabilir olması gerekecek, sahaya çıkmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan izin alınacak.
• İzleme çalışmaları, ilkbahar ve sonbahar dönemini kapsayacak biçimde yılda en az 2 kez yapılacak.
• Bakanlık, su kütlesinin durumuna göre izleme sıklığını değiştirebilecek ve izleme uygulamalarını güncelleyebilecek.
• Bakanlık yılda 2 defa hidromorfolojik izleme eğitimi taleplerini toplamak için ilan verecek. Yeterli müracaat sağlandığı takdirde eğitimler düzenlenecek. Eğitimler ırmak ve göller için tek tek yapılacak. Hidromorfolojik izleme eğitimlerinin arazi çalışmaları bölümü, kuramsal ve uygulama olmak suretiyle 2 aşamalı verilecek. Eğitim uygulamaları sonunda yazılı değerlendirme sınavı yapılacak ve başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanacak.
• Hidromorfolojik izleme sertifikası, eğitimlerin sonunda ırmak ve göl kategorileri için tek tek düzenlenecek.
• Sertifika, 4 yıl geçerli olacak.