13 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme ihale ilanları yayımlandı. Türkiye genelinde 32 adet taşınmazın özelleştirilmesi için ihalelerinin 4046 sayılı Kanun hükümleri kapsamında satış yoluyla yapılacağı duyuruldu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yapılacak olan özelleştirme ihalelerine dair detayları da duyurdu. Buna göre ilgili taşınmazları satın almak isteyenler tekliflerini kapalı zarf ile sunacaklar. Ardından ise pazarlık süreci başlayacak. İhale pazarlık görüşmeleri devam eden teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak olan açık artırma yoluyla tamamlanacak.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan özelleştirme ilanına göre İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, Antalya, Hatay, Karaman, Malatya, Kırıkkale ve İzmir’de bulunan taşınmazlar satılacak.
İHALELERE KİMLER KATILABİLECEK ?
Özelleştirme ihalelerine kimlerin katılabilecekleri de açıklandı. Buna göre gerçek ve tüzel kişiler, Ortak Girişim Grupları (OGG), kooperatifler, kuruluş belgelerinde taşınmaz satın alabileceklerine dair hüküm bulunan dernek ve vakıflar özelleştirme ihalesine katılarak teklif verebilecekler. Yatırım fonları ise doğrudan ihaleye katılamayacaklar. Bu yapılar sadece Ortak Girişim Grupları içerisinde yer alarak teklif verebilecekler.
SON BAŞVURU TARİHİ
İhaleye katılıp özelleştirme yoluyla satışa çıkarılan taşınmazlar için teklif vermek isteyenlerin ihale şartnamesini almaları zorunlu olacak. İhale şartnamesi satın alındıktan sonra istenen belgelerle birlikte ihale teklifleri her bir ihale için ayrı bir tarih olmak suretiyle 13 Temmuz’a kadar verilebilecek. İhale teklifleri doğrudan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na teslim edilecek.
ÖDEMELER NASIL YAPILACAK ?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak olan özelleştirme ihalelerinde tekliflerin tamamı Türk lirası cinsinden verilecek. İhaleyi kazananlar ödemeyi peşin ya da vadeli olarak yapabilecekler. Vadeli ödemeyi tercih edecek olanlar teklif edilen tutarın yüzde 40’ını peşin olarak ödeyecekler. Kalan kısım ise 12 ayda bir ödeme yapmak şartıyla en çok 48 ayda ödenecek. Vadeli ödemelere yıllık yüzde 16 faiz uygulanacak.