Koronavirüsün en fazla etkilediği alanlardan bir tanesi de özel okullar… Tekrar yüz yüze eğitime geçilmiş olduğu halde son bir yılda binlerce özel okul kapandı. Kapanan okulların bazıları öğrencileriyle birlikte devredilirken, bazılarının binaları farklı sektörlere satıldı. Bu noktada pandemi sebebiyle büyüyen sağlık sektörü en büyük alıcı olarak öne çıkıyor.
Kapanan özel okullar ile ilgili bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “MEB verilerine göre Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 ve 2021’de 938 özel okul kapandı. 882 özel okul ise devredildi. Kapanan özel okullardan 14 bin 652 öğrenci, devredilen özel okullardan ise 35 bin 302 öğrenci devlet okullarına geçti” dedi.
Pandemi sebebiyle özel okul taleplerinin azalmasının sektörü olumsuz yönde etkilediğini aktaran Akdoğan “Özel okul binalarının gerek satılık gerekse de kiralık arzlarında büyük artışlar yaşanıyor. Bazısı yalnızca binayı satmayı isterken bazısı ise öğrencileriyle beraber devretmek istiyor. Bunlar arasında zamanında çok yüksek maliyetlere yapılan, milyonlarca lira harcanan okullar da bulunuyor. Satılan okullar arasında 100 milyon TL’lik, büyük kampüslü eğitim kurumları da var, 500 bin TL’lik küçük anaokulları da” dedi.
Hastane yaptırılıyor…
Okul binalarının farklı amaçlarla kullanılmak istendiğini dile getiren Akdoğan, en büyük ilginin ise sağlık sektöründen olduğunu ifade etti. Akdoğan, “Bu binalar için sağlık sektörünün öncelikli talebi söz konusu. Pandemi döneminde sağlık sektörü daha da büyümeye başladığı için yeni hastaneler açmak isteyen büyük markalar bu binaları satın almak isteyebiliyor. Ancak her sektörün kendi içindeki mevzuatlarında özel hususlar bulunuyor. Tavan yüksekliğinden, kapı genişliğine, asansör özelliklerinden, yangın sistemlerine kadar her bina her işe uygun hale getirilemiyor” şeklinde konuştu.