İşte cevabı… İş yeri ve mesken kiralamalarında tarafların kiralama sürecinde herhangi bir hak kaybı yaşamaması adına kira sözleşmesi imzalanması gerekiyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını ya da ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Kira anlaşması bazen, güvene dayalı, genelde akraba ilişkileri bulunan, birbirlerini tanıyan sahısların, kira sözleşmesi imzalama gereği duymadan sözlü olarak yaptıkları bu sözleşme olabiliyor.Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel sorunların önüne geçmiyor. Kiracının kira ödemesini aksatması, kirayı ödememesi gibi problemler gündeme gelebiliyor. Buna karşın evin satılması durumunda, yeni ev sahibi kira kontratı olmayan kiracıyı çıkarma konusunda zorluk yaşayabiliyor.
Sözle yapılan kira sözleşmelerinde başlıca sorun, kira bedelinin ve kira sürecinin ne zaman başladığının kanıtlanması oluyor. Gerekli kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava ya da takip açılabiliyor. Kiracının “Ben kiracı değilim.” diyerek itiraz etmesi durumunda, fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor