Ev sahibi konutunda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracının da ‘katlanabileceği’ yenilik ve değişiklik yapma hakkına sahiptir. Evin tadilatı veya yenilik ve değişikliği sırasında ev sahibinin kiracının menfaatlerini gözetmesi gerekiyor.
Kiracı, ev sahibinin yazılı iznini alarak kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilir.
Kiraya veren, yenilik ve değişikliklere rıza gösterdiyse yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.Kiraya veren yenilik ve değişikliğin kapsamını kendisi belirler.Kiracının, yenilik ve değişiklik için verilen onayın kapsamını aşmaması gerekir ve kiraya verenin bu şartlarına uymak zorundadır. Ev sahibi yenilik ve değişiklik için onay vermediyse , yazılı izin almadan evde değişiklik yapan kiracı kiralananı sözleşmeye makul duruma getirerek yapılan bütün masrafları da kendi ödemek zorundadır. Kiraya veren, rıza dışı yapılan yenilik ve değişiklikler sebebiyle genel hükümlere göre tazminat isteyebilir. Kiracı, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sonucu ortaya çıkan önemli değer artışının karşılığının ödenmesini kira sözleşmesi sona erdiğinde kiralayandan talep edebilir.Fakat ev sahibinin rızasını almadan yaptıysa böyle bir şey talep edemez.
Yeni Borçlar Konunu’nda bu konuya şu şekilde açıklık getirilmiştir;
“ Kira süresi içinde yapılması zorunlu olan esaslı onarımları, kiracı tarafından bildirilir bildirilmez, gideri kendisine ait olmak suretiyle kiraya veren ödemekle yükümlüdür.”
“Kiracı, mahalli adete makul olarak ufak onarımları yapmak, bozulan ya da kullanılmayla yok olan düşük maliyetli araç ve gereçlerin yerine yenilerini koymak zorundadır.”